Logo
  • Nieuws
  • 21 juli 2016
  • Bron: Inspectie SZW

Checklist voor inhuren schoonmaakbedrijf

De Inspectie SZW en de Belastingdienst lanceren een checklist voor bedrijven die hun schoonmaakwerk uitbesteden. De checklist helpt hen om hun schoonmaakbedrijf te beoordelen. Opdrachtgevers zijn mede verantwoordelijk om een schoonmaakbedrijf in te huren dat volgens de wet- en regelgeving werkt. Bovendien kunnen zij in sommige gevallen aansprakelijk worden gesteld als het schoonmaakbedrijf niet alles op orde heeft. Met de checklist vergroten opdrachtgevers de kans dat zij werken met een eerlijk schoonmaakbedrijf en helpen ze misstanden in de schoonmaaksector voorkomen.

Beeld Checklist voor inhuren schoonmaakbedrijf

De meeste schoonmaakbedrijven in Nederland werken op een eerlijke manier, maar er zijn ook schoonmaakbedrijven die zich niet aan de regels houden. Zij dragen bijvoorbeeld hun premies en belastingen niet af, betalen hun schoonmakers onvoldoende of laten ze veel te lang werken. Hierdoor kunnen zij lagere prijzen bedingen en op oneerlijke wijze concurreren met schoonmaakbedrijven die wel volgens de regels werken. De Inspectie SZW en de Belastingdienst treden samen met de IND en UWV tegen deze schoonmaakbedrijven op. Tegelijkertijd roepen ze opdrachtgevers op hieraan hun bijdrage te leveren.

Lang niet iedereen realiseert het zich maar bedrijven die een schoonmaakbedrijf inhuren zijn er mede voor verantwoordelijk dat het schoonmaakbedrijf volgens de regels werkt. Door bij het inhuren van een schoonmaakbedrijf niet alleen te kijken naar zo laag mogelijke tarieven, maar ook te letten op andere criteria, zoals keurmerken, kunnen problemen met schoonmaakwerkzaamheden worden voorkomen. Zo kan de opdrachtgever in sommige gevallen ook aansprakelijk worden gesteld als bij het schoonmaakbedrijf – bijvoorbeeld om kosten laag te houden - werknemers werken die afkomstig zijn van buiten de EU en het bedrijf voor hen geen tewerkstellingsvergunning heeft aangevraagd

De checklist van de Inspectie SZW en de Belastingdienst is ontwikkeld in samenwerking met schoonmaakbrancheorganisaties OSB, RAS en Siev! Aan de hand van tien criteria beoordelen bedrijven het schoonmaakbedrijf waar zij mee werken of dat zij in willen huren. Voldoet een schoonmaakbedrijf aan alle tien de punten dan is de kans een stuk groter dat het schoonmaakbedrijf eerlijk werkt. Het is echter geen garantie. Men moet de punten dus regelmatig controleren en alert blijven op signalen van misstanden.

Naar de checklist

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform