Logo
  • Nieuws
  • 1 augustus 2018
  • Bron: AD

Kantoortuin: verstoringen juist goed voor productiviteit

Als het stil is, zijn werknemers minder gestrest. Maar als niemand je onderbreekt, word je lui en doe je veel langer over iets zo blijkt uit onderzoek. Behoud dus de kantoortuin en zorg voor een gezamenlijke stilteruimte zodat werknemers keuze hebben.

Beeld Kantoortuin: verstoringen juist goed voor productiviteit

Dit zegt Harold Coenders, directeur werkplekinnovatie bij Colliers International in het AD.

Kantoortuinen liggen onder vuur. Teveel onrust blijkt uit meerdere onderzoeken. Zo ook uit onderzoek van de Universiteit van Californië. Daaruit blijkt zelfs dat kenniswerkers gemiddeld maar 11 ongestoorde werkminuten hebben tussen de verstoringen door.

Toch is het geen optie om de kantoortuin helemaal weg te halen. Verstoringen zijn volgens Coenders namelijk juist goed voor de productiviteit. In een open werkruimte weet de werknemer namelijk dat hij vroeg of laat gestoord gaat worden. En dat geeft je steeds een gevoel van urgentie.

Toch moet je je af en toe even kunnen terugtrekken. Stiltehokjes zijn daar echter niet voor geschikt aldus Coenders. Het nadeel daarvan is volgens hem dat mensen daar veel te lang in gaan zitten. Waardoor je weer minder productief wordt. En mensen gaan die hokjes ook claimen.

De ideale oplossing is een gezamenlijke stilteruimte aldus Coenders. Een soort van bibliotheek. Zeker voor jonge mensen. Zij werken graag in een team aan projecten. Constant overleggen en contact houden met elkaar, om dat dynamische werken vol te houden, moeten ze een plek hebben waar ze zich even terug kunnen trekken als het te veel wordt. En in een gezamenlijke ruimte is lang verblijven geen optie want je mag niet bellen of overleggen.

Volgens Coenders komen er steeds meer organisaties met stilteruimtes. Zo ook het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost. Daar komt een aparte bibliotheekruimte.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform