Logo
  • Opinie
  • 5 november 2018

Het is te stil op de werkvloer!

Gezonde en toekomstbestendige gebouwen zijn een must. Het is niet de vraag óf het gaat gebeuren maar wanneer. Als verbinder voel ik me verantwoordelijk om eindbeslissers te laten 'omdenken' naar het creëren van gezonde gebouwen. Ook wil ik medewerkers zich ervan bewust maken dat zij vaak een leefomgeving op kantoor accepteren, die ze in hun privé leven nooit zouden goedkeuren. Ik staar mij daarom niet blind op vastgestelde minimale eisen in PvE’s en regelgeving, maar ga uit van een Programma van Gebruikers. Want het is te stil op de werkvloer...

Op dit moment heeft 15% van de werkzame beroepsbevolking last van burn-out gerelateerde symptomen. Werken in open kantoorruimtes heeft tot een toename van het aantal verstoringen geleid. Medewerkers ervaren meer stress, meer frustratie en meer werk- en tijdsdruk. De impact van geluidsoverlast wordt helaas nog steeds schromelijk onderschat.

Omdat kantoren tegenwoordig een laag achtergrondgeluidsniveau hebben, is de werkomgeving eigenlijk te stil. Daardoor is de spraakverstaanbaarheid groot en de spraakprivacy gering. Vergelijkbaar met een bibliotheek. Met andere woorden: je wordt te vaak afgeleid door gesprekken en andere geluiden in je omgeving en je ervaart te weinig privacy om je werkzaamheden uit te voeren. Galm en nagalmtijd zijn niet meer de meest belangrijke parameters in kantoortuinen. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek richt zich voornamelijk op verstaanbaarheid en de mate van afleiding die hiermee gepaard gaat. Door de verstoringen op de werkvloer ontstaat er een productiviteitsverlies tot wel anderhalf uur per dag!

Ruisen van de zee

Nog veel belangrijker is de invloed op onze gezondheid. Een goed ontworpen werkomgeving draagt bij aan de fysieke en de mentale gezondheid van de medewerkers. Als voormalig bancaire mediator en bedrijfsconsultant kan ik mijn ervaring nu aanwenden om partijen met elkaar te verbinden en te versterken. Onderzoek heeft aangetoond dat geluidsoverlast op de werkvloer leidt tot stress, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en slaapproblemen. Naast gezonde gedragspatronen zijn de omgevingsfactoren zoals lucht, licht én geluid van groot belang.

Overlast door een te laag achtergrondgeluidsniveau kan worden opgelost door 'soundmasking'. Het is te vergelijken met het ruisen van de zee. Soundmasking maskeert (filtert), net als de zee, spraak en hinderlijke geluiden. De spraakdiscretie neemt toe door dat de spraakverstaanbaarheid van gesprekken wordt verminderd. Door intelligente sensortechniek kan het volume van de soundmasking zich automatisch aanpassen aan spraakintensiteit in de werkomgeving. Hiermee realiseer je een aangenaam geluidscomfort en daarmee een gezonde en verantwoorde werkomgeving waar mensen, geconcentreerd en met een hoge mate van privacy kunnen werken.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform