Logo
 • Achtergrond
 • 12 juli 2017
 • Bron: Profacility.be

Smart buildings en Internet of Things: 5 praktijkcases

Smart buildings gaat veel verder dan alleen sensoren installeren in gebouwen. Het wordt vaak in één adem genoemd met toepassingen van the Internet of Things (IoT). Het komt erop aan om uit de grote berg data de nuttige gegevens te filteren.
Beeld Smart buildings en Internet of Things: 5 praktijkcases

Tijdens een bijeenkomst in Brussel van software- en adviesbedrijf MCS in samenwerking met ISS, Proximus en IFMA werden in dit kader vijf verschillende praktijkcases geschetst:

 1. Meten van werkplekbezetting
  De meest voorkomende toepassing is momenteel het meten van de werkplekbezetting om vervolgens het aantal werkplekken in functie tot de oppervlakte van de kantoorvloer te optimaliseren.
 2. Mensen en materieel opsporen binnen gebouwen
  Navigatie binnen een gebouw, de mogelijkheid om collega’s, opgeborgen gereedschappen of medische apparatuur snel op te sporen in een gebouw.
 3. Activity based cleaning
  Schoonmaak op maat slaat op intensiteit en frequentie, beoogt de meest efficiënte inzet van de schoonmaakmedewerkers door ze direct aan te sturen vanuit de actuele vraag. Door schoonmaak te optimaliseren in functie tot het gebruik van de ruimte kan al snel 10 tot 15% bespaard worden op de schoonmaakkosten, terwijl de kwaliteit in de ogen van gebruikers juist toeneemt. 
 4. Besparen op energieverbruik
  Detectie van sluipend energieverbruik kan ongeveer 30 procent besparing opleveren. Naast energielekken laten zich ook waterlekken opsporen. Zo blijken nogal wat koffieautomaten buiten de kantooruren en ook tijdens het weekend door te blijven draaien om de watertemperatuur op peil te houden.
 5. Maatwerk ontvangst en binnenklimaat
  Smart building technologie biedt opties voor een geautomatiseerde ontvangst van bezoekers met een hogere tevredenheid bij die doelgroep. Ook voor individuele medewerkers kunnen ruimten automatisch worden aangepast aan hun wensen, bijvoorbeeld door aanpassing van het binnenklimaat.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform