Logo
  • Achtergrond
  • 24 april 2019
  • Hans Veltmeijer

Hoofdkantoor Microsoft: van kantoorgebouw naar smart technology hub

Het moest een plek worden waar je naar toe wilt gaan en niet móet gaan. Het vernieuwde Nederlandse hoofdkantoor van Microsoft bij Schiphol is dat geworden. De technologie is ruimschoots toegepast, maar met een holistische filosofie erachter. Een kantoor als verlengde van thuis en als de wereld in het klein...
Beeld Hoofdkantoor Microsoft: van kantoorgebouw naar smart technology hub

Architect Coen van Dijck vertelt hoe Micro Polis tot stand is gekomen. Het is nog maar net volledig in gebruik, en daarmee is Transforming Microsoft volbracht. Die ambitieuze opdracht nam Van Dijck met zijn bureau D/DOCK drie jaar geleden aan. De traditionele kantooromgeving met de focus op efficiency wachtte een metamorfose naar een ‘healing office’ waarin mensen gezondheid, geluk en een natuurlijke balans zouden vinden.

Daarvoor was er een symbiose nodig tussen werk, privé, ontspanning en technologie. Geen eenrichtingsverkeer meer tussen werk en privé, maar een samensmelting van de twee in het kantoorgebouw. Thuiswerken deden we al door alle mobiele toepassingen, maar ontspannen op kantoor een stuk minder. Waarom niet sporten, koken, gamen of jezelf in stilte terugtrekken op het werk? D/DOCK ging samen met Microsoft aan de slag om die ‘hybridisering van het dagelijks en het professionele leven’ tot uiting te brengen in het nieuwe gebouw.
Bij het begin van de grote opfrisbeurt stelden zij zich de vraag: waarom hebben we zo’n kantoor van 10.000 vierkante meter eigenlijk nodig?  “Een kasteel met het logo van Microsoft erop is van de oude tijd, gooi open dat gebouw”, was het antwoord. Opgaan in en echt deel uitmaken van de dynamische omgeving waarin het staat, werd de wens. Een druk vliegveld vol reizigers, de bruisende binnenstad van Amsterdam, hotels, scholen, universiteiten en allerlei vormen van openbaar vervoer rondom. En het kantoor van Microsoft er middenin.

Revolutie

Het idee van een Micro Polis, een wereld in het klein, werd geboren. Een plek waar gezondheid en welzijn centraal zouden staan, geholpen door de technologie. Een groene en duurzame omgeving ook. Circulair en klimaatneutraal, maar ook lokale sociale en ecologische issues werden betrokken in de schetsen. En tegelijkertijd smart en agile. Zoals de wereld zich ontwikkelt. Het moest ook een plek worden waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht achtergrond; een inclusieve omgeving waarin mensen diensten delen en zich verantwoordelijk voelen voor de ruimte die ze gebruiken. De diversiteit werd uitgedrukt in het ontwerp en de gebruiksmogelijkheden.  

Het moest een revolutie worden, het nieuwe kantoor, en geen evolutie, had de Nederlandse CEO van Microsoft, Ernst-Jan Stigter, aangegeven. D/DOCK kon zich uit gaan leven. Een van de eerste acties was het toewijzen van 2000 vierkante meter aan start-ups. De vibe en creativiteit van jonge ondernemers ging deel uitmaken van de mini-wereld van Microsoft. En pal tussen die bedrijfjes kwam the Lab, voor allerlei soorten educatie. Iedere school, universiteit of een andere onderwijsorganisatie mag hier lesgeven, al of niet in samenwerking met Microsoft.

Digital detox

Van de overgebleven 8000 vierkante meter wordt slechts een kwart gebruikt door alleen Microsoft. De rest van het gebouw is publiek toegankelijk. Zo is de gehele begane grond een open en transparante ‘showcase’. Op de eerste verdieping huist een intelligent restaurant plus koffiebar waarin de klant zelf de barista is. Vanuit sensoren wordt met de gasten gecommuniceerd over zaken als afval en voedingswaardes. Alles is op basis van self service waarbij de gast betaalt met een digitale pas. Hier worden ook kookklassen gegeven en kan er in de keuken worden vergaderd. Op deze etage is ook een onderwijskundig gebied, een plug-and-play omgeving en een patio met een ruimte voor 5D interactieve ervaringen, simulaties en testen.

De tweede en derde verdiepingen zijn de home floors, met extra grote conferentiezalen, een Zen garden, plaats voor mindfulness, een escape room en een atelier. Voor mensen die even helemaal klaar zijn met de technologie is er een ruimte voor digital detox gecreëerd. De stilte in de silent lounge wordt gegarandeerd door de geluidswerende tunnels die er naartoe leiden. Op The Living kunnen mensen in alle rust vergaderen. In extra small, medium en executive conference rooms. Dat kan nog wel eens laat worden, dus overnachten zou ook een optie moeten worden op deze vierde verdieping. Maar voor een hotelfunctie en een gebruik van 24/7 moeten er nog de nodige ambtelijke hordes worden genomen.

Aan één zijde is het gebouw uitgebreid met The Terraces. Hier kunnen verschillende thema’s en experiences worden ondergebracht. Dit deel leidt ook naar twee grote gebieden aan de voorzijde, ideaal voor grotere evenementen.
Het hele gebouw herbergt 4500 sensoren. Die communiceren met de gebruikers individueel en weten waar iemand zich bevindt. Tenminste, als je dat wilt. Het gebouw als een persoonlijk assistent. Als het maar in balans is, herhaalt Coen van Dijck. “De technologie moet ons niet controleren maar in dienst staan van de mensheid.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform