Logo
  • Opinie
  • 7 oktober 2019

Zachte factoren uitdrukken in harde cijfers, het kan

Iets meer dan de helft denkt dat de grootste facilitaire vernieuwingen gerealiseerd kunnen worden op het gebied van hospitality. Zo blijkt uit de Nationale benchmark facilitaire innovatie 2019 van CSU onder bijna 150 toonaangevende organisaties in ons land. Hierbij geeft 44 procent aan de beleving op regelmatige basis te meten en te verbeteren. In de meeste gevallen gebeurt dit via klant- en medewerkerstevredenheidsonderzoeken.

Volgens dr. Herman Kok van de Universiteit Wageningen kan deze manier van meten echt niet meer. “Dat is  veel te oppervlakkig. De vragen zijn algemeen en er wordt niet doorgevraagd over wat omgevingsfactoren echt met je doen. Ook meten de gangbare onderzoeken achteraf en tonen alleen gemiddeldes, zonder statistische verbanden te leggen. Dan kom je met een 10-puntsschaal vaak op die 7 uit.” In het artikel Evidence Based Workplace legt hij uit hoe je de invloed van de werkomgeving op gebruikers wel kunt meten met een evidence-based workplace als uitkomst. Zijn  belangrijkste conclusies? Indeling, privacy, akoestiek en luchtkwaliteit zijn terugkerende factoren die grote invloed hebben op de productiviteit, het welzijn en de samenwerking van medewerkers. In met name het onderwijs, de zorg en op kantoren komt daar het belang van netheid nog eens bij.

Hieruit blijkt maar weer eens dat gevoelsmatige ‘zachte’ factoren zoals beleving en welzijn in de werkomgeving, wel degelijk uit te drukken zijn in harde cijfers. Het vergt alleen een andere aanpak dan we tot nu toe gewend zijn. Dit is de reden om high tech en high touch nadrukkelijk samen te brengen, op het Smart Workspace & Hospitality Event op 26 november in Nieuwegein. Wat dacht u bijvoorbeeld van high tech nudging, predictive profiling en datagedreven waardecreatie voor FM? Of het creëren van een Smart Workplace op basis van gebruikersbehoeften?

Benieuwd geworden naar het hele programma? Neem een kijkje op www.swhevent.nl en meld u aan! Graag tot ziens op 26 november!

Lees ook: Uit de Nationale Benchmark Facilitaire Innovatie 2019 van CSU blijkt dat de groep facilitaire innovators de ideale balans heeft gevonden tussen high touch en high tech. Krijg hier 3 tips van de koplopers.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform