Logo
  • Nieuws
  • 11 juli 2019
  • Peter Runhaar

Vakgebied van slimme gebouwen wordt volwassen

Het is tegenwoordig een trend om overal sensoren en camera’s in te stoppen: in meubels, in plafonds, in armaturen. Juriaan van Meel, eigenaar van ICOP, signaleert een trend dat het vakgebied van ontwerp van werkomgevingen steeds meer een volwassen vakgebied wordt. “Het gaat dan om de werkomgeving in brede zin. Zowel de fysieke als de sociale als de digitale omgeving."

Beeld Vakgebied van slimme gebouwen wordt volwassen

Hij vervolgt: "Zo’n trend krijgt opeens veel aandacht en iedereen gaat ermee aan de gang. Het wordt een beetje hyperig. Op een gegeven moment wordt zo’n ontwikkeling volwassen. We realiseren ons dat er privacy-issues zijn, dat we niet zomaar overal sensoren in moeten stoppen en dat we onze beslissingen moeten onderbouwen met data. Het gaat in essentie om een betere onderbouwing van het vakgebied.”

In plaats van modieuze concepten die mooi klinken, worden beslissingen meer gestoeld op onderzoek. Er komen steeds meer data beschikbaar uit meetsystemen in gebouwen en uit onderzoeken en evaluaties. Van Meel: “Een van de grote buzzwords is momenteel bijvoorbeeld gezondheid, of wellness op de werkplek. Er wordt veel geroepen over planten en natuurlijke materialen. Dat is allemaal prima, maar het is ook goed om te kijken wat de dingen zijn die daadwerkelijk van invloed zijn op het binnenklimaat. Daarover zijn gewoon data beschikbaar en architecten raken daarmee bekend en acteren daarnaar.”

Data interpreteren

Het zal ook steeds gebruikelijker worden dat bij het indienen van een voorstel de wedervraag luidt: kom maar met data. Kom maar met een business case. En die vraag zal niet altijd makkelijk te beantwoorden zijn. Want traditioneel vertalen we kosten naar vierkante meters. Dat kunnen we wel begrijpen. Maar het vertalen van kosten naar tevredenheid, productiviteit en welzijn vereist meer inspanning. Ook HR en Facility moeten hierin mee, stelt Van Meel: “Voor elke professie geldt: je zult op de hoogte moeten zijn van wat er aan kennis beschikbaar is op je vakgebied. Er komen data beschikbaar en die moet je kunnen interpreteren. Je moet ze kunnen lezen en op basis daarvan een goede beslissing kunnen nemen.”

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform