Logo
  • Nieuws
  • 15 februari 2022
  • Bron: DWA

Universiteit Utrecht wil ruim 80 gebouwen verslimmen

Om de prestaties op het gebied van energieverbruik, ruimtegebruik, onderhoud en een gezond binnenklimaat te verbeteren, wil de directie Vastgoed & Campus van de UU diverse smart building-technologieën gaan inzetten. De UU gaf adviesbureau DWA de opdracht hier een strategie voor te bedenken.

Beeld Universiteit Utrecht wil ruim 80 gebouwen verslimmen

De afgelopen twee jaar deed de UU al eerste ervaringen op met smart building-technologie door data te verzamelen om het ruimtegebruik slim te kunnen managen. Door sensoren en slimme software in te zetten zijn bijvoorbeeld roosterprocessen geoptimaliseerd. Ook is er realtime inzicht ontstaan in de behoefte aan onderhoud of schoonmaak. Met het programma Smart Buildings wil de UU nu beter inzicht krijgen in het gebruik en beheer van de gebouwen en bijdragen aan duurzame, toekomstgerichte en gezonde gebouwen. Een slim masterplan voor een breed scala aan smart building-oplossingen bij al het vastgoed is nu de volgende stap: 80 gebouwen, van monumentaal tot hypermodern. 

René den Houting, adjunct directeur bij Vastgoed & Campus: “De universiteit is volop bezig met de energietransitie. Het doel is om een toekomstbestendige energievoorziening te creëren, waarbij zo min mogelijk energie wordt verbruikt en die CO2-neutraal is. Onze vastgoedstrategie zet een stip op de horizon. Tegelijkertijd kunnen er op korte termijn vraagstukken ontstaan, bijvoorbeeld met de roostering van onderwijs. Voor het oplossen wordt eerst gekeken naar het optimaal benutten van de beschikbare ruimten en naar andere organisatorische maatregelen. Het programma Smart Buildings geeft ons de benodigde inzichten om onze doelstellingen dichterbij te brengen.”

Wilfred van der Plas, expert Smart Buildings bij DWA: “Onze ervaring heeft ons geleerd dat het draait om de gebruiker. DWA gaat deze opgave toekomstbestendig en integraal benaderen, waarbij onze resultaten toetsbaar en praktisch toepasbaar zijn."

Vastgoedstrategie UU

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform