Logo
  • Achtergrond
  • 8 augustus 2019
  • -

Vier manieren waarop AI je leven makkelijker en veiliger maakt zonder dat je dat doorhebt

Artificial Intelligence (AI) zal mensen niet vervangen maar juist versterken; beiden zijn in feite complementair aan elkaar. Sterker nog, we zijn ons niet altijd bewust van het feit dat AI mensen nú al dagelijks ondersteunt in hun werk. Daarom geeft Judith Redi, hoofd Data Science bij Exact, vier voorbeelden waarvan je niet wist dat AI erbij betrokken is.
Beeld Vier manieren waarop AI je leven makkelijker en veiliger maakt zonder dat je dat doorhebt

1. Voorspellen van onderhoud aan vliegtuigen

Voorkomen is beter dan genezen, zo heeft de luchtvaartbranche gedacht. Een logische gedachte want aan een vliegtuig kan veel stuk gaan. Daarnaast heeft de luchtvaart te maken met strenge veiligheidsvoorschriften en hoge kosten bij vertragingen of annuleringen. Omdat een groot deel van de vertragingstijd te wijten is aan ongepland onderhoud, maakt de luchtvaart gebruik van ‘predictive maintenance’, oftewel voorspellend onderhoud. Via sensoren en data kunnen engineers tijdig onderdelen vervangen, waardoor ongepland onderhoud tot een minimum beperkt blijft. En het is ook nog eens een veilige gedachte voor passagiers.

2. Detecteren van fraude

Het kan zijn dat je weleens een melding op je telefoon hebt gehad waarin wordt gevraagd of je een bepaalde online aankoop hebt gedaan of dat je hebt ingelogd op je mail vanaf een andere locatie. De bank of de instantie die je emailadres beheert, vraagt dit omdat ze wellicht vermoeden dat er fraude is gepleegd met je account en er dus misbruik wordt gemaakt van je identiteit. Algoritmes houden in de gaten of een transactie of inlogpoging verdacht is of niet. Dit maakt de kans dat je slachtoffer wordt van fraude een stuk kleiner.

3. Vertalen van een online tekst

Heb je ooit gebruik gemaakt van online vertaalmachines als Google Translate of Deepl? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk op weg geholpen door zelflerende machines, ‘deep learning’ om precies te zijn. Via enorme hoeveelheden teksten die over de hele wereld zijn verzameld, zijn diepe neurale netwerken in staat om de relatie tussen woorden binnen een taal te leren. Hierdoor is het mogelijk om de meest waarschijnlijke combinatie van woorden samen te stellen in een bepaalde taal. Dit heeft communiceren over de hele wereld gemakkelijker gemaakt, waardoor werknemers overal ter wereld effectiever en makkelijker met elkaar kunnen overleggen.

4. Verwerken van facturen

Voor veel bedrijven is het verwerken van facturen in de administratie een belangrijk maar tijdrovend klusje dat tegenwoordig steeds eenvoudiger wordt. Het komt erop neer dat AI ervoor zorgt dat gegevens automatisch worden ingevoerd en geboekt, waarna medewerkers deze alleen nog maar hoeven te controleren. In de toekomst zijn menselijke controles waarschijnlijk ook niet meer nodig. Dit komt door een combinatie van ‘robotic accounting’ met ‘no-hands accounting’ dat ervoor zorgt dat de boekhouding van bedrijven automatisch wordt bijgehouden.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform