Logo
  • Opinie
  • 13 november 2017

Door de afwas toekomen aan wat belangrijk is: een goed gesprek!

In een overvolle trein op weg naar mijn werk bedacht ik mij hoe ik in de vakantie heb genoten van het doen van de afwas. Buiten de vakanties moet ik er niet aan denken om na een drukke dag en de hele logistieke uitdaging van het ophalen van de kinderen van de crèche, na het koken ook de berg afwas nog te moeten wegwerken. Maar in de vakantie had het een andere waarde.

Tijdens de afwas met de kinderen ontstonden ineens hele mooie gesprekken. Gesprekken die we anders waarschijnlijk niet hadden gevoerd. Eigenlijk door iets toe te laten dat ons gezin in gezamenlijkheid afremt in de dagelijkse individuele ‘to do’ lijsten, kwam er iets tevoorschijn dat veel waardevoller is dan al die losse acties.

Na mijn vakantie heb ik een lean-traject begeleid met projectteams die allemaal projecten uitvoeren waarmee overheidsorganisaties worden aangesloten op de facilitaire dienstverlening van Concerndienstverlener Rijkswaterstaat Corporate Dienst in zogeheten Rijksverzamelkantoren. We hebben samen het proces dat we daarvoor gebruiken in beeld gebracht en zijn stil gaan staan bij ‘best practices’ en ‘lessons learned’. Iets wat we door de druk van alle projecten misschien te weinig doen. Er ontstonden door de relatieve rust die de vakantieperiode voor de projecten meeneemt, goede gesprekken met elkaar over nut en noodzaak, terug naar de kern, de basis en de klant centraal zetten. Mijn les: blijf met elkaar het gesprek aangaan. Dat is altijd waardevol.

Reactie van vaste tegenlezer Pieter Lolkema:

Er heeft nog nooit iemand op zijn sterfbed gezegd: had ik maar harder gewerkt. Die wijze les hoor je vaak als je een tijd te lange werkdagen draait. En het is natuurlijk waar. Als je je hele leven als proces ziet, dan is de vraag welk van de stappen de meeste waarde toevoegen voor jou. Daarbij hoort ook het analyseren welke stappen geen waarde of minder waarde toevoegen. En welke stappen noodzakelijk zijn en op welke wijze je die ook waardevol kan maken. We werken een groot deel van ons leven. Een noodzakelijke stap. Daarom moet je zorgen dat dit waardevolle tijd is. Je moet er energie van krijgen. Als jij je goed voelt bij je werk, dan voeg je ook de meeste waarde toe aan je werkomgeving, en neem je die energie vaak ook mee buiten je werk.

Werk is een van de elementen die duidelijk om aandacht schreeuwen; als je niet naar je werk gaat, of je niet aan je afspraken houdt, dan krijg je dat als het goed is snel genoeg te weten. Werk is ‘urgent’. En als het goed is ook ‘belangrijk’. Het probleem is dat niet alles wat belangrijk is, ook vanzelfsprekend urgent is. Als jij en je partner een tijd niet samen uit eten gaan, dan gaat dat een tijd goed. De 34ste president van de Verenigde Staten, Dwight D. Eisenhower, had nogal wat taken op zijn ‘to do’ lijst staan en moest keuzes maken over wat hij wel en niet zelf ging oppakken. Hij maakte daarom onderscheid tussen urgentie en belangrijkheid. De matrix die hij hiervoor gebruikte, de Eisenhower matrix, is van onschatbare waarde. Je ziet hem niet voor niets in veel ‘time management’ trainingen terugkomen.

Waarom zeg ik dit allemaal? In jouw voorbeeld werden volgens mij de ‘urgente’ individuele takenlijstjes, even on hold gezet door de afwas, waardoor er ruimte kwam voor de belangrijke ‘taak’: het goede gesprek met je kinderen. Een wijze les. Maar ook eentje waar je jezelf steeds weer op moet wijzen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform