Logo
  • Opinie
  • 9 december 2013

Inkoop verschuift naar de cloud

Inkopers hebben het niet makkelijk vandaag de dag. Van alle kanten wordt hen de druk opgelegd om diensten en producten zo goedkoop mogelijk in te kopen, maar uiteraard wel van de allerbeste kwaliteit. Wanneer het gaat om de inhuur van externe professionals is dat helemaal een lastig proces. Zeker omdat kostenbesparing niet meer de nummer 1 reden is om extern personeel in te huren.

Uit recent onderzoek blijkt dat de toegang tot specialistische kennis inmiddels een veel grotere rol speelt. Organisaties moeten innoveren om succesvol te blijven en externe professionals spelen daarbij − als vernieuwers met hun eigen kennis en expertise − een belangrijke rol.

Ondanks deze noodzaak tot specialistische kennis blijft kostenbesparing natuurlijk iets dat inkopers nooit uit het oog kunnen verliezen. Vaak blijkt er een groot gebrek aan inzicht en grip op de kosten van het gehele inhuurproces. Hoe ontstaat dit gebrek aan inzicht en hoe kunnen inkopers het inhuurproces efficiënter inrichten?

Gebrek aan inzicht

Het gebrek aan inzicht op zowel de kosten als de kwaliteit van externe professionals komt om te beginnen door het feit dat de markt voor zelfstandige professionals zo ontzettend gegroeid is de laatste jaren. Dat heeft ervoor gezorgd dat er een wildgroei aan marktplaatsen is ontstaan, waardoor het moeilijk is om de juiste persoon voor de juiste klus te vinden. Daarnaast is er een gebrek aan afstemming tussen HR en inkoop, waardoor er weinig inzicht is in de totale personeelsplanning. Tot slot blijkt het ook lastig om de kwaliteit van externe professionals te toetsen.

Cloud sourcing geeft grip

Steeds meer organisatie willen hun inhuurproces optimaliseren en IT-ontwikkelingen spelen daarbij een grote rol. Cloud sourcing kan voor zowel inkopers als zelfstandige professionals de uitkomst bieden. De term cloud sourcing verwijst naar de mogelijkheid om complete sourcing oplossingen vanaf de cloud, een online netwerk, in te zetten. De toegang tot de cloud is locatie, netwerk en werkplek onafhankelijk en er is geen specifieke hardware- of software installatie nodig. Inkopers kunnen cloud sourcing op verschillende manieren benutten binnen het inhuurproces. Bijvoorbeeld om direct toegang te krijgen tot de digitale dossiers van zelfstandige professionals en om inzichtelijk te maken wie er met welke specialisatie beschikbaar is voor een klus. Daarnaast biedt het een duidelijk overzicht van de interne en externe bezetting. Wanneer zo’n platform namelijk niet alleen gebruikt wordt om de flexibele schil te managen met externe professionals, maar ook inzicht geeft in bezetting van de vaste schil, zorgt dit voor minder overbodige inhuur.

High-end professionals

Een ontwikkeling als cloud sourcing kan belangrijke ondersteuning bieden om grip te krijgen op de kosten en kwaliteit van het externe inhuurproces. In de toekomst zal de flexibele schil van organisaties alleen maar groeien en het is cruciaal dat organisaties zich hier nu al goed op voorbereiden. In de toekomst zal het nóg lastiger worden om de juiste persoon bij de juiste opdracht  te vinden. De flexmarkt is ontzettend aan het groeien, wat zorgt voor een grote pool van externen. In deze pool bevinden zich niet alleen high-end professionals, maar ook uitzendkrachten met ‘flex-achtige’ constructies. Hierdoor wordt het moeilijker voor organisaties om de juiste professional aan te trekken. Wanneer inkopers zich verdiepen in de mogelijkheden van een online platform in de cloud, is de eerste stap naar een efficiënt inhuurproces al gezet.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform