Logo
  • Opinie
  • 3 juli 2014

Facility heeft er een zorgenkind bij

Kantoorwerk is sinds de vorige eeuw flink geëvolueerd. Lang geleden, in tijden dat er nog kantoorklerks waren, zaten heren in pak aan hun bureau en schreven met een vulpen waar ze heel zuinig en trots op waren. De invoer van de ballpoint was voor hen al een hele transformatie.

Voor sommige conservatieve heren bleef de ballpoint nog lang een inferieur schrijfgerei en niet iets wat het werk eenvoudiger zou maken, zonder geklieder met inktpotten en vlekken. Wat later in de tijd werd de tikmachine vervangen door de pc. En met de introductie van de mobiele devices, zoals tablets en laptops, waarmee je gemakkelijk van de ene pagina naar de andere kan swipen, is het werk zelfs niet meer aan een bureau gebonden. We werken nu werkelijk overal: van trein, hotellobby en luchthaven, tot keukentafel, bed en tuin.

Deze ontwikkeling wordt door de meesten met open armen ontvangen. Je bent lekker flexibel en mobiel. Dat we daarbij niet altijd de beste fysieke houding hebben, heeft haast niemand in de gaten of we nemen het voor lief. En dat komt ons duur te staan. Want op een bepaald moment gaat ons lichaam tegenstribbelen, raadselachtige rug- nek- en polsklachten, je staat er niet bij stil dat de oorzaak hiervan wel eens je houding achter laptop of tablet zou kunnen zijn. Fellowes heeft hier onderzoek naar gedaan: de ergonomische gevaren van het werken met mobiele devices komen steeds meer tot uiting in aandoeningen als RSI en nek- en/of rugpijn. 44 Procent van de respondenten heeft negatieve gezondheidservaringen als direct resultaat van het toenemende gebruik van mobiele toestellen voor zakelijke doeleinden. Het betreft vooral schouders (33 procent), pijnlijke polsen/armen (25 procent), nekpijn (25 procent) en rugpijn (24 procent). Als je erover nadenkt, is het ook logisch dat voorovergebogen aan de keukentafel zitten of onderuitgezakt in een stoel die niet voor werken bedoeld niet plezierig zijn voor je lichaam. En dan te bedenken dat de gemiddelde medewerker maar liefst 7 uur per dag achter een computer spendeert waarvan een steeds groter deel wordt ingenomen door de mobiele devices.

De omvang van deze klachten vraagt om structurele oplossingen en beleid omtrent flexibel werken. De facility manager, HR-afdeling en de Arbodienst hebben er wat dat betreft een zorgenkind bij. Het is echter aan medewerker om aan te geven dat hij werkgerelateerde klachten heeft. Toch informeren medewerkers hun werkgever of manager niet altijd over deze klachten. 42 Procent van de getroffenen heeft zijn werkgever ingelicht over hun ongemakken en pijn door het werk tegen 54 procent die in stilte lijdt, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Werkgevers zijn over het algemeen bereid ergonomische producten te verstrekken die de klachten kunnen verminderen of voorkomen en de medewerkers gezond laten werken. Toch gebruikt 27 procent van de getroffen personen nog helemaal geen ergonomische producten. Voor het bureau kennen we het ergonomische toetsenbord, de voetensteun en ergonomische muis wel. Maar laten we de producten voor tablets en laptops vooral niet vergeten om het gehele productiviteitsvoordeel dankzij het flexibele werken teniet te doen doordat werknemers thuis op de bank komen te zitten met pijnklachten.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform