Een kleine 10% van de Nederlandse bedrijven staat het niet toe om een elektrische leaseauto te kiezen. Daarnaast stuurt het merendeel (60%) haar berijders niet naar goedkopere tanklocaties, terwijl 38% van de bedrijven het gebruik van premium brandstoffen nog steeds toestaat.
De overeenkomst van opdracht is een overeenkomst tot dienstbetoon. Kenmerkend is dat de ene partij bepaalde verrichtingen aan de andere partij opdraagt. De opdrachtnemer moet bij de uitvoering van zijn werkzaamheden handelen als een goed opdrachtnemer. Dit noemt men de zorgplicht van de opdrachtnemer. De zorgplicht is wettelijk verankerd in artikel 7:401 BW. De omvang van deze zorgplicht is mede afhankelijk van de omstandigheden van het geval. In een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland heeft de kantonrechter geoordeeld dat de opdrachtnemer de zorgplicht heeft geschonden, met als gevolg dat de opdrachtgever een deel van de facturen van de opdrachtnemer niet hoefde te voldoen.
In veel organisaties bepaalt de CFO mede of beslissingen wel of niet doorgaan. En dat geldt ook voor veranderingen binnen de facilitaire organisatie, bijvoorbeeld wanneer je overweegt om facilitaire diensten (integraal) uit te besteden. Het is daarom essentieel om de CFO mee te krijgen. Dat lukt echter niet door hem aan het einde van een traject het contract toe te schuiven en te vragen om een handtekening.
Ongeveer 70 procent van de omzet van uw organisatie heeft betrekking op inkoop. En het thema duurzaamheid komt wereldwijd steeds nadrukkelijker in de belangstelling. Het maakt maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) een thema waar u niet meer omheen kan. Maar hoe geeft u er invulling aan binnen uw gemeente? Ons motto is: alleen niets doen is verkeerd.
MVO Nederland lanceert ikwilcirculairinkopen.nl, een platform met informatie voor inkopers om circulair en toekomstbestendig in te kopen, op basis van functietitel of organisatieniveau.
Bij het reguleren van aansprakelijkheidsposities in overeenkomsten maken partijen vaak gebruik van exoneratiebedingen. Een exoneratiebeding is een beding op grond waarvan een wettelijke plicht tot vergoeding van schade als gevolg van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een verbintenis of een onrechtmatige daad, wordt uitgesloten of beperkt. Exoneratiebedingen strekken zich doorgaans (slechts) uit tot een beperking van de schadeplichtigheid. Exoneratiebedingen bieden echter niet altijd bescherming.
De Code Verantwoordelijk Marktgedrag richtte zich tot nu toe vooral op aspecten die te maken hebben met houding en gedrag. Minder ver uitgewerkt zijn de ‘technische’ aspecten van marktgedrag, zoals de manier waarop opdrachtgevers aanbiedingen beoordelen. Maar juíst deze aspecten kunnen marktwerking verstoren, bijvoorbeeld door teveel gewicht toe te kennen aan prijs als beoordelingscriterium. Om die reden ontwikkelde PPRC, onderzoekscentrum voor publieke inkoop en opdrachtgeverschap, in opdracht van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag vijf publicaties: de Handreikingen Inkopen van Diensten.
Factuurfraude is een actueel probleem. Oplichters vissen een factuur uit de brievenbus, veranderen het rekeningnummer en stoppen de factuur terug in de bus. In het huidige digitale tijdperk ziet men steeds vaker dat cybercriminelen een e-mailaccount hacken om digitale facturen te onderscheppen en het rekeningnummer op de factuur te wijzigen. De klant maakt vervolgens in goed vertrouwen het bedrag over naar het door de cybercriminelen gewijzigde rekeningnummer en de leverancier blijft wachtend op de betaling achter. De hamvraag is wie in dat geval de schade draagt: de klant, de leverancier of beiden? In een recent arrest heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over deze vraag.
Corona heeft positieve effecten op de relatie tussen ondernemers en hun opdrachtgevers, maar onderzoek legt ook structurele problemen bloot zo meldt Code Verantwoordelijk Marktgedrag.
Het gebeurt regelmatig. Partijen zijn druk bezig met onderhandelen over de inhoud van een overeenkomst, maar besteden geen of onvoldoende aandacht aan wie de afspraken moet nakomen. Indien onduidelijk is wie de contractspartij is, zal de overeenkomst moeten worden uitgelegd. Wie partij is bij de overeenkomst hangt dan af van wat partijen aan elkaar hebben verklaard en wat zij over en weer uit elkaars verklaringen en gedragingen hebben afgeleid en mochten afleiden. Een recente uitspraak van de Voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam laat zien dat het van belang is om bij het opstellen van een overeenkomst aandacht te besteden aan de contractspartijen zodat in geval van niet-nakoming de juiste contractspartij kan worden aangesproken.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.