Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2021
  • Bron: CNV

Veel thuiswerkers voelen zich onveilig op kantoor

Bij ruim 1 op de 5 thuiswerkers is de kantoorwerkplek niet coronaproof ingericht. 16% stelt dat kantoren te vroeg openen om veilig te kunnen werken en dat werkgevers en collega’s geen rekening meer houden met de coronaregels. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 900 (voormalige) thuiswerkers.

Beeld Veel thuiswerkers voelen zich onveilig op kantoor

Meer dan de helft (52%) vreest voor een snellere verspreiding van de Delta-variant nu de kantoren weer opengaan. 1 op de 5 ondervraagden voelt zich op kantoor niet veilig tegen coronabesmetting.

Piet Fortuin, CNV-voorzitter: ‘Terwijl de Delta-variant wereldwijd oprukt en ook het aantal besmettingen in Nederland toeneemt, gaan de kantoren weer open. Deels begrijpelijk: iedereen wil de collega’s zien. Maar de werkplek moet wel veilig zijn tegen coronabesmetting. En veel werkplekken zijn dat nog niet. Veel thuiswerkers voelen zich onveilig op kantoor. Aan werkgevers de oproep om te zorgen voor een veilige werkplek. En bij wie dat niet lukt, zou thuiswerken het devies moeten blijven.’

Terug naar kantoor

Bijna de helft van de ondervraagden wordt nu door de werkgever gevraagd om gedeeltelijk weer naar kantoor te komen. 3% geeft aan dat de werkgever hen verplicht om volledig op kantoor te zijn. 84% van de ondervraagden werkt momenteel hybride: deels op kantoor, deels thuis. 8% gaat weer volledig naar kantoor.

Kantoortransformatie

Menig kantoor onderging een flinke transformatie tijdens de crisis. 60% stelt dat de werkgever werkplekken heeft geschrapt tijdens de crisis en 65% geeft aan dat het kantoor anders is ingericht. Ruim 1 op de 5 heeft nu moeite om een beschikbare werkplek op kantoor te vinden. Bij 42% is de kantine nog dicht.

Vergoedingen

60% van de ondervraagden maakt voor het thuiswerken kosten die niet worden vergoed. 54% krijgt geen thuiswerkvergoeding. 39% krijgt geen reiskostenvergoeding meer. ‘Tegen zowel reiskosten als thuiswerken moet een vergoeding staan. Werknemers blijven namelijk wel kosten maken, of ze nou thuiswerken of naar kantoor reizen. We gaan hier met werkgevers de komende tijd afspraken over maken in de cao’s,’ aldus Fortuin.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform