Logo
  • Nieuws
  • 8 januari 2020
  • Bron: Managementboek.nl

Werkomgeving: focus verschuift van productiviteit naar welzijn medewerkers

Het Nieuwe Werken is inmiddels 'het nieuwe normaal' geworden in de werkomgeving. En de laatste jaren ligt de focus steeds meer op de balans tussen werk en privé, flexibele werkplekken en binding van medewerkers met de organisatie. Mark Mobach, Lector Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen, onderzoekt al meer dan tien jaar de effecten van gebouwen en werkomgevingen op organisaties en management.

Beeld Werkomgeving: focus verschuift van productiviteit naar welzijn medewerkers

Onlangs ontving hij hiervoor de Deltapremie, een nieuwe onderzoeksprijs van EUR 500.000 voor praktijkgericht onderzoek. "Er heeft een grote verandering plaatsgehad," vertelt Mobach in het januarinummer van Management Boek Magazine. "Waar het aanvankelijk nog ging om productiviteit van medewerkers, lijken we dat pad te hebben verlaten. Gebouwen voor organisaties zijn er vaak op gericht om de gezondheid en het welzijn van medewerkers te bevorderen. De WELL-certificering is daar een mooi voorbeeld van. Maar er blijven ook nog rafelranden op de werkplek waar we maar niet in slagen om die voor een grote en brede groep op te lossen. Zaken als geluidsoverlast, privacy, werkplekken voor deep focus, en binnenklimaat. We moeten er meer energie in steken om dat nu eens écht op te lossen."

Kunst als oplossing?

Mobach verwacht voor de oplossing van deze problematiek veel van een 'ontmoeting met de kunsten'. "Dat verrijkt de aanpak van architectuur, techniek en organisatiekunde. Daar zit veel creativiteit, waarmee we problemen anders gaan zien en anders te lijf kunnen gaan. Ik zet daar in elk geval op in de komende jaren. De Deltapremie gaat ons daar zeker bij helpen."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform