Logo
 • Nieuws
 • 5 december 2017
 • Bron: Cushman & Wakefield

Top 8 werkplekkosten Nederlandse steden

Hong Kong is de duurste kantoorlocatie ter wereld, gevolgd door Londen. Amsterdam staat op de 56e plaats met een kostenplaatje van $6400 per jaar per werkplek.

Beeld Top 8 werkplekkosten Nederlandse steden

Dit blijkt uit het nieuwste jaarlijkse Office Space Across the World-rapport van Cushman & Wakefield dat de huisvestingskosten van 215 kantoormarkten in 58 landen onderzoekt. Gedurende de afgelopen twaalf maanden stegen de gemiddelde jaarlijkse kosten per werkplek wereldwijd met 1,5%. De stijging is voornamelijk veroorzaakt door kostenstijgingen in Noord- en Zuid-Amerika (4,2%) en in Azië-Pacific (3,4%). De gehele EMEA-regio liet het afgelopen jaar een daling van 1,3% zien. Belangrijkste veroorzaker van de veranderingen in de ranking zijn koersfluctuaties van internationale valuta.

Samen met stijgende werkplekkosten is ook de werkplekdichtheid in 2017 toegenomen. Dit is het aantal medewerkers binnen een bepaald vloeroppervlak. Herman van den Berg, Head of Occupier Services Cushman & Wakefield: "Nu de digitalisering zo ver is doorgedrongen dat mensen overal kunnen werken is de vraag naar kantoorruimte afgenomen. Bedrijven optimaliseren de werkruimte in hun kantoren. Waar elke medewerker vroeger een eigen werkplek had is dat nu teruggelopen tot 0,8 en soms wel 0,6 werkplek per medewerker. Wij noemen dat de flexfactor die ervoor heeft gezorgd dat bedrijven tot wel dertig procent meer kwaliteit kunnen krijgen tegen dertig procent lagere kosten.”

Werkplekkosten Nederlandse steden

Gemiddelde kosten per werkplek Nederlandse steden (in USD per jaar):

 1. Amsterdam 6.400
 2. Rotterdam 3.461
 3. Den Haag 3.266
 4. Utrecht 3.135
 5. Arnhem 2.678
 6. Eindhoven 2.612
 7. Maastricht 2.351
 8. Groningen 2.286

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform