Logo
  • Nieuws
  • 18 augustus 2016
  • Bron: Bouwstenen voor Sociaal

’s-Hertogenbosch gaat BIMmen

's-Hertogenbosch laat als eerste grote gemeente in Nederland een deel van haar vastgoed in 3D uittekenen. Ze zet hiermee een belangrijke stap in de toepassing van BIM in de gebruiksfase van vastgoed.

Building Information Modeling (BIM) was oorspronkelijk bedoeld voor de informatie-uitwisseling tussen bouwpartners, maar wordt meer en meer ingezet als instrument tijdens de hele levenscyclus van gebouwen.

De directe aanleiding voor ’s-Hertogenbosch om te gaan BIMmen lag in de verouderde meerjarenplanningen die geactualiseerd moesten wordne. Daarvoor was het nodig om de gegevens op orde te brengen, zoals gegevens over hoeveelheden, oppervlakten volgens NEN-normen, materialen, inspecties en condities.

3D voor de prijs van 2D

Martin Timmermans, hoofd vastgoed in ’s-Hertogenbosch, geeft aan dat het aanvankelijk de bedoeling was om het gehele bezit in 2D te laten uittekenen. “Collega’s waren beducht voor een ingewikkeld proces. Er was grote behoefte om het zo simpel mogelijk te houden.” Toen Tekenplus, de aanbieder van het datawerk, aanbood om het bezit in 3D uit te tekenen voor de prijs van 2D, maakte de scepsis plaats voor enthousiasme. Timmermans: “We zien nu tal van mogelijkheden, maar moeten het enthousiasme wat temperen. Het op orde brengen van de meerjarenplanning is onze eerste prioriteit”.

Plug-in voor onderhoud

Samen met een softwareleverancier werkt ’s-Hertogenbosch aan een plug-in die er straks voor moet zorgen dat de voor de meerjarenonderhoudsplanningen benodigde gegevens direct uit het 3D-bestand geput kunnen worden, maar ook dat gegevens van de resulterende meerjarenplanningen weer toegevoegd kunnen worden aan het BIM-bestand. Een bi-directionele plug-in dus.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform