Logo
  • Nieuws
  • 7 augustus 2019

Onderzoek wijst uit: ook met lage kosten of hoge bezettingsgraad kan een goede werkplekervaring worden bereikt

Design maakt een groter verschil dan alleen de bezettingsgraad. Dat en meer blijkt uit een rapport van het NFC | Leesman-onderzoek naar de relatie tussen de bezettingsgraad en werkplekbeleving. 

Beeld Onderzoek wijst uit: ook met lage kosten of hoge bezettingsgraad kan een goede werkplekervaring worden bereikt

Voor het onderzoek werd voor 35 gebouwen de NFC Index met de Leesman Index vergeleken en voor 45 gebouwen werden de bezettingsgraden met de Leesman Index vergeleken. De onderzoekers hopen dat meer organisaties geïnspireerd worden om zowel naar de kosten als de baten van een werkomgeving te kijken.

De belangrijkste conclusies: 

  • Er zijn geen correlaties te vinden tussen: de kosten en de Leesman Index; m2 per persoon en de Leesman Index; de bezettingsgraden en de Leesman Index. Design maakt een groter verschil dan alleen de bezettingsgraad. Uit het onderzoek blijkt dat een werkomgeving goed en slecht ontworpen kan zijn.
  • Dat er geen direct verband is wil niet zeggen dat er geen 'sweet-spots' zijn gevonden – in tegendeel. De data bewijzen dat ook met lage kosten of een hoge bezettingsgraad een goede werkplekervaring kan worden bereikt en er dus meer speelt rondom de effectiviteit van een werkomgeving.
  • Een interessant verband dat is gevonden (weliswaar op een kleinere subset van gebouwen) is de positieve correlatie tussen de bezetting van informele werkruimten en de werkplekbeleving (Lmi). Dit suggereert dat een werkomgeving met meer informele werkruimten een hogere bezetting aan kan zonder de Lmi negatief te beïnvloeden. Dit komt overeen met eerder onderzoek.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform