Logo
  • Nieuws
  • 20 april 2018
  • Bron: Intermediair

Leveren flexplekken wel het gewenste resultaat op?

Open kantoortuinen gecombineerd met flexplekken. Het lijkt inmiddels de toverformule voor bevlogen, creatieve en productieve medewerkers. Maar in hoeverre pakt dit in de praktijk ook zo uit?

Beeld Leveren flexplekken wel het gewenste resultaat op?

De flexibele werkomgeving biedt medewerkers werkplekken die afgestemd zijn op een bepaalde activiteit: concentreren, vergaderen, teamwork, e-mails wegwerken. Hiervan zouden medewerkers profiteren in termen van bevlogenheid en prestaties, is de gedachte. Anca Gosselink van het Center for People and Buildings wil dat graag nuanceren: "Flexibel werken kan slagen, maar er zijn veel factoren die bepalen of het een succes wordt." Ze verwijst daarmee naar de studie Flexible Working Practices van Christina Wessels uit 2017. Uit dat onderzoek blijkt dat de ervaringen zowel positief als negatief zijn en in veel gevallen zelfs geen enkel effect hebben.

In situaties waar wel positieve resultaten geboekt worden, blijkt een proactieve houding van de medewerker essentieel. De vrijheid zelf de werkplek en werktijden uit te kunnen kiezen en zelf de tijd in kunnen delen om taken af te handelen, heeft een positief effect op productiviteit en de werk-privébalans. "Maar," zegt Gosselink, "daar is wel veel tijd voor nodig." Volgens de studie kan het meer dan een jaar duren voordat flexibel werken is ingesleten en medewerkers oude routines durven op te geven.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform