Logo
  • Opinie
  • 4 mei 2015

Hoe kosten sexy worden

Kosten, essentieel in het vastgoedmanagement, maar weinig sexy. Zonder kosten geen onderhoud, geen beheer, geen schoonmaak, geen elektriciteit en geen internet! Toch spreken vastgoedmanagers niet graag over kosten, wel over kostenreductie. En over transacties, herbestemming en ontwikkeling natuurlijk.

Merkwaardig, nietwaar? Ik bedoel: geen werkplek, winkel of woning zonder kosten. Dat weet iedereen. Je zou verwachten dat het een favoriete onderwerp is, al was het alleen om de enorme winst die je ermee kunt behalen. Kosten zijn wel degelijk sexy, want zonder kosten geen blije gebruiker! Maar zonder kostenbeheersing, is er ook geen blije investeerder. En laat 60% van het commerciële vastgoed in Nederland nou in handen zijn van investeerders. Kosten, ze zijn dus best sexy.

'Door inzicht in kosten kun je succesvol schuiven met posten'

Regelmatig zit ik aan tafel met vastgoedmanagers uit het commercieel en maatschappelijk vastgoed. De een heeft het beheer over tienduizenden meters kantoor, de ander beheert 10 scholen. Kenmerkend is dat zij de kosten vaak globaal bijhouden. Liefst in Excel. Afhankelijk van het IT-talent van de vastgoedmanager in kwestie zijn dit heel uitgebreide of zeer beperkte overzichten. Door de grote verschillen tussen aanpak van de diverse vastgoedmanagers levert iedere manager weer andere overzichten aan de vastgoedeigenaar. Maar hoe kan een eigenaar volledig inzicht hebben in de kosten van het vastgoedbeheer als elk overzicht weer anders is?

Vastgoedeigenaren zijn, zoals zovelen, natuurlijk dol op besparen. Budgetbeperkingen van 10 of 20 procent zijn gebruikelijk in de vastgoedbranche. Maar waarop te snijden, als je niet weet waarin je snijdt? Wat is het gevolg van het besparen op bijvoorbeeld schilderwerk? Op de korte termijn kan het geld in de zak houden natuurlijk reuze interessant zijn. Maar wat als daardoor het pand serieuze schade oploopt? Dan ben je natuurlijk veel verder van huis. Door een programma gericht op vastgoed & kosten te gebruiken, kun je veel kosten besparen. De investering wordt er dubbel en dwars uitgehaald. Door kosten sexy te maken.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform