Logo
  • Nieuws
  • 27 september 2016
  • Willem Dercksen
  • Bron: Binnenlands Bestuur

Gemeenten krijgen steeds meer grip op het beheer van hun gebouwen

Steeds meer gemeenten hebben een visie op vastgoedmanagement en nemen maatregelen om financiële risico’s te beperken. Althans, op papier.

Beeld Gemeenten krijgen steeds meer grip op het beheer van hun gebouwen

Die conclusies trekt Jan Veuger, lector Maatschappelijk Vastgoed aan de Hanzehogeschool Groningen, aldus een artikel in Binnenlands Bestuur. De conclusies vloeien voort uit Veugters onderzoek ‘Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2016’. Van alle daarvoor aangeschreven gemeenten vulden 167 de vragenlijst in.

Risicomanagement

Ruim vier op de vijf gemeenten hebben een visie op vastgoedmanagement. Dit is bijna 10 procent meer dan vorig jaar. Ook het risicomanagement is beter geworden. Volgens Veuger is op dit punt nog wel een belangrijke stap te zetten. Kleine en middelgrote gemeenten hebben daar nog weinig beleid voor, maar ook gemeenten die dat wel hebben, moeten er nog actiever op gaan sturen.
Net als in voorgaande jaren staat het ontbreken van een kostprijsdekkende huur bovenaan de ervaren knelpunten bij het uitvoeren van maatschappelijk vastgoedtaken. Veuger: “Als je alle kosten doorberekent, zoals volgens de accountancyregels moet, kom je al snel op een huur die hoger is dan de marktprijs. Gemeenten worstelen daarmee. Welke prijs reken je dan aan maatschappelijke organisaties? En hoe verhoudt zich dat tot het subsidiebeleid?

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform