Logo
  • Nieuws
  • 24 februari 2020
  • Bron: De Monitor

Ergonoom: 'Huidige afspraken over inrichting kantoorruimtes moeten worden aangepast'

In open kantoorruimtes moet een minimum aantal stiltewerkplekken komen om in rust te kunnen werken. In de tien jaar oude NEN-norm staan ergonomische eisen voor de oppervlakte van werkplekken in kantoren. Er staat echter niets in over de verhouding tussen de openwerkruimte en stilteplekken. En dat is tegenwoordig wel hard nodig stelt Erwin Speklé, senior ergonoom bij ArboUnie in De Monitor.

Beeld Ergonoom: 'Huidige afspraken over inrichting kantoorruimtes moeten worden aangepast'

Afhankelijk van het soort werk heb je voor iedere vijf of tien werkplekken een stilteplek nodig aldus de ergonoom. Uit onderzoek van onder meer het Noorse nationaal instituut van arbeidsomstandigheden onder meer dan 6300 werknemers van verschillende bedrijven blijkt namelijk dat mensen in een open kantoorruimte een hoger risico lopen te verzuimen.

Volgens Speklé heeft het een hele positieve invloed als mensen zelf kunnen kiezen hoe ze hun werk inrichten. En dat ze zich niet gevangen voelen in een grote ruimte.

NEN

De Monitor is bij de NEN nagegaan of de norm wordt aangepast. Daar is echter nog geen zicht op.

Voorbeeld inrichting werkplekken

Lees hier hoe VGZ taakgerichte werkplekken heeft ingericht.

Lees hier over onderzoek naar open werkomgevingen die wél werken

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform