Logo
  • Nieuws
  • 4 februari 2019
  • Bron: AD

‘Een app is handig bij flexwerken, maar het valt of staat met ander gedrag’

Bij flexwerken is rond de 70 procent bezettingsgraad redelijk, maar dan moet er wel voldoende diversiteit aan werkplekken zijn. Bij de ministeries in het gewraakte overheidsgebouw in Den Haag werd deze norm regelmatig overschreden. Het vinden van een werkplek of collega is echter niet alleen in Den Haag een probleem.

Beeld ‘Een app is handig bij flexwerken, maar het valt of staat met ander gedrag’

Daarom introduceren verschillende bedrijven die met flexplekken werken nu ook een systeem waarop te zien is of er nog werkplekken vrij zijn. Zo hebben de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk toen vorig jaar ambtenaren op drie locaties mochten werken de ‘BAR-connect’ ontwikkeld. Om te kunnen zien waar collega’s zijn en welke plekken bezet zijn kunnen medewerkers gebruik maken van een plattegrond. “Bedrijven die overstappen naar flexwerken, nemen dit soort applicaties mee in de plannen”, aldus Emma Botter van het bedrijf Interactive Blueprints, maker van onder meer de app ‘FlexWhere’ in het AD.

Soort bureaus

Je kunt niet alleen zien waar nog plek is en waar je collega’s die dag zijn, je kunt ook zien wat voor soort bureaus het zijn. Bijvoorbeeld met een extra scherm of een tafel die je kunt verstellen. Je kunt er niet een bureau mee reserveren. Volgens Botter is dat niet het idee van flexibel werken.

Gedrag

Een app kan handig zijn, maar gedrag telt misschien nog wel zwaarder. Het staat of valt met de tijd die je besteedt aan anders denken en ander gedrag. Volgens Floris Vrasdonk, schrijver van het boek Wie heeft mijn Werkplek gepikt moet je allerlei afspraken opnieuw maken. Hoe gaan we met elkaar om als je niet op kantoor werkt, als je je telefoon niet opneemt, bel je dan terug? Hij schat in dat dit in 80 tot 90 procent van de gevallen de reden is van een mislukking. Andere oorzaken: slechte wifi, slechte akoestiek of te weinig digitalisering van papieren dossiers.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform