Logo
  • Nieuws
  • 21 april 2020
  • Bron: VORM

Coronapieper om minstens 1,5 meter afstand te bewaren

Om minstens 1,5 meter afstand van elkaar te houden, hebben bouwvakkers inmiddels een zogenaamde Coronapieper om de arm. Sensoren wijzen bouwvakkers erop dat zij binnen een straal van 1,5 meter tot elkaar staan.

Beeld Coronapieper om minstens 1,5 meter afstand te bewaren

Het idee kwam van de kinderen van Hans Meurs, algemeen directeur van VORM. Hij was direct overtuigd. Posters met daarop de maatregelen en fysieke strepen in schaftruimten waren onvoldoende om de 1,5 meter afstand te borgen. Norbert Schotte, Innovatiemanager bij VORM, zette het idee uit onder start-ups via Holland Contech & Proptech. Mapiq bleek de beste match in de ontwikkeling van de Coronapieper. Schotte: “Leuk om te merken dat gevestigde partijen het als onmogelijke opgave bestempelden om binnen een maand een ‘coronapieper’ te ontwikkelen. Mapiq greep de uitdaging meteen aan en was voor mij geen twijfel aangezien zij zichzelf op het smartbuilding terrein meer dan bewezen hebben”.

Smart office platform

Mapiq ontwikkelt al zeven jaar slimme technologie voor kantoorgebouwen. Aan de hand van data en technologie koppelt het gelijknamige smart office platform medewerkers aan ruimtes, faciliteiten en collega’s. Mapiq stelt medewerkers in staat om makkelijker flexibel te werken en het kantoor te delen. Om dit doel te bereiken ontwikkelde het bedrijf niet alleen software maar ook een eigen sensor die werkplekbezetting zeer accuraat kan meten. Deze sensor is de inspiratie voor het huidige project. Sander Schutte, CEO van Mapiq: “Wij kunnen op dit moment bijdragen door onze technische kennis breder in te zetten dan alleen binnen de kantoorwereld. We weten niet hoe de ontwikkeling van de corona apps eruit gaan zien, maar wij kunnen binnen alle privacywetgeving mensen toch informeren over wat er als veilig wordt gezien”, vertelt Schutte. 

De sensoren zijn niet voorzien van een internetverbinding en niet persoonsgebonden. Dit betekent dat deze volledig AVG-proof zijn. Iedere sensor zendt een generiek bluetooth signaal uit en vangt die van ander piepers op. Bevindt een signaal zich binnen 1,5 meter afstand, dan hoort de bouwvakker een pieptoon. Zijn zij 1,5 meter van elkaar verwijderd, dan stopt de pieper en kunnen zij het werk vervolgen.

Andere sectoren

De Coronapieper is ontwikkeld voor de bouwsector, maar kan ook zeker bruikbaar zijn voor andere sectoren. Op dit moment onderzoeken VORM en Mapiq de mogelijkheden om de Coronapieper op grotere schaal te produceren.

Overige maatregelen

“Wij willen de mensen om ons heen beschermen tegen het coronavirus” stelt Meurs. “Zo werken de bouwvakkers met helmen met gelaatsmasker, draagt iedereen hesjes, hangen er passeerschermen, zijn schaftruimtes ingedeeld op 1,5 meter, wordt er voorzien in extra toiletvoorzieningen en schoonmaak. Ook werken de teams in meerdere shifts, reizen zij alleen of met maximaal twee personen met een passagiersscherm in de auto. Om iedereen zoveel mogelijk te wijzen op het belang en de naleving hiervan, zijn alle maatregelen in acht talen beschikbaar. Houdt iemand zich niet aan de strenge maatregelen, dan volgt verwijdering van de bouwplaats. En daar komt nu dus de Coronapieper bij.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform