Logo
  • Achtergrond
  • 29 juni 2020
  • Liftinsight

Voorkom verspilling, kies voor een intelligente lift sensor

De tijd waarin we nu leven dwingt ons om kritisch te kijken naar onze manier van werken. We komen er nu meer dan ooit achter dat ‘we hebben het altijd al zo gedaan’ geen sterk argument is om te verantwoorden waarom we doen wat we doen. Als we binnen onze branche kijken zien we dat er op dit moment vele kantoorpanden leeg staan. De liften in deze panden staan dus stil; ze worden niet gebruikt. Aan de andere kant zijn er ook panden waarin de liften tijdelijk intensiever belast worden. We denken dan aan zorginstellingen en ziekenhuizen. In de intensiteit van het gebruik van liften zitten op dit moment dus grove verschillen ten opzichte van de situatie voor de crisis. Opmerkelijk is dan, dat er in het onderhoud van deze liften weinig verschil zichtbaar is.
Beeld Voorkom verspilling, kies voor een intelligente lift sensor

Onveilige situaties 

Waarom zien we daar weinig verschil? Omdat het nou eenmaal zo afgesproken is dat een monteur 4 keer per jaar een lift komt checken. Ongeacht of dat echt nodig is en; ongeacht of er veranderingen zijn in het liftgebruik. Dit kan voor onveilige situaties zorgen. Het onderhoud is immers niet gebaseerd op het actuele gebruik van de lift, maar op aannames. Hierdoor zijn we niet voorbereid op situaties als deze. Maar kan je daar eigenlijk wel op voorbereid zijn? Wij denken van wel.

Meten is weten 

Handelen op basis van aannames is naast gevaarlijk voor de lift en zijn gebruikers, ook een bedreiging als het gaat om verspilling. Verspilling van geld, tijd, co2 én van talent. En dat is zonde. Het gebruik van intelligente liftsensoren is gericht op het eeuwenoude principe ‘meten is weten’. Het meten doen de liftsensoren voor je. Het weten doe jij. En door te weten voorkom je verspilling in de breedste zin van het woord. Hoe dan? We leggen het je uit.

Het gebruik van een intelligente lift sensor voorkomt verspilling van geld 

De meest voor de hand liggende verspilling die je voorkomt is verspilling van geld. Onderzoek wijst namelijk uit dat je met het gebruik van intelligente liftsensoren gemiddeld één onderhoudsbezoek per jaar bespaart. Als we uitgaan van gemiddeld vier onderhoudsbezoeken per jaar zonder liftsensoren, komt dat neer op een besparing van zo’n vijfentwintig procent. Daarnaast wordt er door de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) en big data veel nauwkeuriger voorspeld wanneer een onderdeel vervangen moet worden. Op basis van aannames ga je ervan uit dat een bepaald onderdeel na zeven jaar vervangen moet worden, terwijl de data aantonen dat dit na tien jaar pas nodig is. Andersom kan ook: Het onderdeel moet juist eerder vervangen worden dan je dacht. Het voordeel is in dat geval dat je storingen voorkomt, die op hun beurt ook geld kosten.

Het gebruik van een intelligente lift sensor voorkomt verspilling van tijd

Naast geld zorgt het gebruik van intelligente liftsensoren ook voor een flinke tijdsbesparing. Monteurs brengen alleen een bezoek als daar aanleiding voor is, waardoor je je tijd als monteur efficiënter kunt besteden. Daarnaast word je als lifteigenaar niet meer onnodig gestoord voor een onderhoudsbezoek: Als je tijd vrij maakt voor de monteur, weet je dat het op dat moment ook echt nodig is.

Het gebruik van een intelligente lift sensor voorkomt verspilling van brandstof

Daarmee maken we de wereld een stukje groener. Een derde besparing die je doet door gebruik te maken van intelligente liftsensoren zit ‘m namelijk in CO2 reductie. Misschien lijkt dat verschil in eerste instantie niet heel groot. Ga echter eens uit van een besparing van één onderhoudsbezoek per lift per jaar, wetende dat een gemiddeld ritje van een monteur gemiddeld 25 kilometer enkele reis bedraagt. Als we je vervolgens vertellen dat er wereldwijd zo’n 20 miljoen liften in onderhoud zijn en een gemiddeld ritje van een monteur zorgt voor een uitstoot van zo’n 55 gram CO2, betekent dat een potentiële reductie van maar liefst 1100 ton aan CO2!

Het gebruik van een intelligente lift sensor voorkomt verspilling van talent

De laatste verspilling die we niet mogen onderschatten is de verspilling van talent. Liftmonteurs hebben niet voor niets een meerjarige opleiding gevolgd. Als liftmonteur word je niet wild van een bezoek omdat er een bezoek gepland staat. Nee, je gaat pas écht met een voldaan gevoel weg bij je klant als je deze met jouw expertise hebt kunnen helpen. Er was een probleem en dat heb jíj op kunnen lossen. Jouw bezoek heeft dan écht iets toegevoegd. Zeg nou eerlijk, daar wordt je werk toch een stuk leuker van?

Ben jij er klaar voor? 

Als je besluit om gebruik te maken van intelligente liftsensoren, zorgt dat voor een besparing in tijd en geld, voor een stevige CO2 reductie én voor meer plezier op de werkvloer. De mogelijkheden zijn er en het is helemaal niet zo ingewikkeld. Waar wacht je nog op? Stuur ons een e-mail voor meer informatie.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform