Logo
  • Achtergrond
  • 5 juni 2018
  • Bron De Nieuwe Draai

Tips om de werkomgeving beter te matchen met uw brein

Hoe zorg je voor welzijn van medewerkers en maximale productiviteit? Welke werkplekken sluiten hier optimaal bij aan? Ons brein bepaalt in hoge mate hoe we functioneren in de werkomgeving. Tips om een 'breinvriendelijke' kantooromgeving te creëren.
Beeld Tips om de werkomgeving beter te matchen met uw brein

Volgens prof.dr. Theo Compernolle, oorspronkelijk neuropsychiater en psychotherapeut, verlagen slecht ontworpen kantoren de hersenproductiviteit met 30 tot 50 procent. "Waarom zou je de beste werknemers willen inhuren als je ze in een werkomgeving laat functioneren die hun productiviteit ernstig aantast?" Volgens de wetenschapper zijn er drie manieren waarop we ons brein ‘ketenen’ op kantoor en waardoor we niet goed functioneren:

  • constant online en bereikbaar zijn
  • multitasken
  • stress

Compernolle: "Constant bereikbaar zijn, bijvoorbeeld door je mailbox de hele dag open te laten staan of je telefoon continu te checken, noem je ook wel hyperconnectiviteit. Daardoor kun je geen diep denkwerk verrichten, geen échte connectie maken met anderen en krijg je te maken met een informatie-overload."

Open kantoor?

Aangezien elke onderbreking van het werk een switch is, is privacy op het werk belangrijk, stelt Compernolle. "Een kantoortuin wordt vaak verpakt als stimulans voor betere communicatie en meer samenwerking. Maar dat is een misverstand. Het gebrek aan privacy zorgt juist voor meer gebabbel en minder echte gesprekken, meer afleiding en meer irritatie. Slechts 13 procent van mensen die denkwerk doet, vindt een open office van meer dan 3 mensen een goede werkplek."

Chronische stress is niet goed voor de hersenen. Het maakt je minder creatief, productief en vindingrijk. Niet alleen je werk zelf, maar ook geluid en beweging roepen een stressreactie op. In een open kantoor is je brein daardoor constant alert, waardoor het minder goed functioneert en sneller uitgeput raakt.

Samenwerking en ontmoeting

Wat betekent dit nu voor de inrichting van de werkomgeving? Aangezien de denkwerk volgehouden focus vereist, zijn voldoende werkplekken waar mensen zich kunnen concentreren de eerste prioriteit, aldus Compernolle. Deze moeten stil zijn, visueel afgeschermd, makkelijk te personaliseren en er moet voldoende daglicht aanwezig zijn. Concentratieplekken kunnen aparte kamers zijn maar ook een open ruimte, zowel mét als zonder schotten ertussen (zolang mensen maar niet auditief of visueel afgeleid worden).

Daarnaast moeten er aparte ruimtes zijn voor samenwerking en ontmoeting. Samenwerkplekken moeten prikkelend zijn, met daglicht, een goede akoestiek en uitgerust met de benodigde technologie. Compernolle: "Om ontmoeting te bevorderen, kunnen kantoren zo worden ontworpen dat contact met anderen onvermijdbaar is."

Herstellen en 'afkoppelen'

Denk niet alleen na over de werkruimtes zelf, maar ook over de gangen en ‘pleinen’ in een kantoor, adviseert Compernolle. De ‘verkeersstraten’ in een kantoor moeten worden aangepast aan de ruimtes waar ze naartoe leiden. Richting de ontmoetingsplekken is het een gezellige boulevard met watertappunten, fruitmanden, tv-schermen en vrolijke kleuren. Kom je dichter bij de stilteplekken, dan wordt de verkeersruimte rustiger, met tapijt en rustige kleuren. Posters en schermen ontbreken, om je alvast in de juiste mindset te brengen.

Ten slotte moeten er ruimtes zijn waar mensen kunnen herstellen en ‘afkoppelen’. Dit kan door rust te nemen, maar ook door actief of sociaal te zijn. Voorbeelden zijn een meditatieruimte, een sportzaal of een horecaruimte. "Belangrijk is dat de ruimtes voor concentratie en communicatie echt gescheiden zijn van elkaar," stelt Compernolle, "zodat de functies niet in elkaar overlopen. Maar ze moeten ook niet te ver van elkaar afliggen, omdat dan de kans bestaat dat ruimtes ongebruikt blijven. En vergeet de behoefte van mensen niet om even de buitenlucht in te gaan."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform