Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf willen tussen 2022 en 2042 twee derde van het Defensievastgoed rigoureus aanpakken. De eerste locatie voor het revitaliseringsprogramma is de Bernhardkazerne in Amersfoort. Hier kan volgens plan zo'n 90 procent van de 140 gebouwen worden gesloopt om plaats te maken voor 18 nieuwe, grotere gebouwen. Waar mogelijk wordt circulair gebouwd door gebouwen of materialen opnieuw te gebruiken.
Decennialang was er niet genoeg geld voor het Defensievastgoed. Hierdoor werkt en slaapt veel personeel in gebouwen die in slechte staat verkeren. Met het oog op de doorontwikkeling van de krijgsmacht en in het licht van de huidige internationale dreigingen zijn er ingrijpende keuzes nodig om het vastgoed toekomstbestendig te maken. Daarom heeft staatssecretaris Van der Maat de contouren en uitgangspunten van het nieuwe Strategisch Vastgoedplan 2022 (SVP 2022) aan de Tweede Kamer gezonden.
De Nederlandse kantorenmarkt vertoonde in 2021 aanzienlijk meer activiteit dan in 2020. De vraag naar kantoren trok vooral aan in de tweede helft van 2021 en leidde tot een totale opname van ruim 1,2 miljoen m2. Dat is circa 30% hoger dan in 2020. De hogere dynamiek op de kantorenmarkt is te verklaren door de goed draaiende economie. Juist kleinere bedrijven investeerden in nieuwe kantoorruimte of bestaande huisvesting. Ook namen bedrijven huisvestingsbeslissingen die waren uitgesteld vanwege corona. Dit heeft bijgedragen aan een daling van het beschikbare aanbod aan kantoorruimte.
Een goede oplossing voor zowel introverte als extraverte werknemers is om een paar dagen per week in teams bij elkaar te komen in het bedrijf. Maar dat moet een werkgever dan wel mogelijk maken. Een kantoortuin is daarvoor minder geschikt aldus hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht Stefan van der Stigchel. Sommige bedrijven vormen hun kantoortuin dan ook om tot een kantoor met verschillende zones zo leert een item van EenVandaag.
De ingebruikname van kantoorruimte in 2021 is uitgekomen op 1.040.000 m2. Dit is een stijging van 9% ten opzichte van 2020, het jaar waarin de kantooropname als gevolg van de COVID-pandemie daalde en de functie van het kantoor als werkplek onder vuur lag. Tegen de initiële verwachtingen van 2020 in, zijn kantoorgebruikers inmiddels volop bezig met verhuizingen en oriëntatie op nieuwe kantoorruimte.
Het vertrouwen in de economie door ondernemers en de positieve vooruitzichten, zorgde ervoor dat de Nederlandse vastgoedmarkt weerbaarder is dan gedacht. Dit is terug te zien in het opnamevolume.
Het Europese gebouwenbestand zorgt voor ongeveer 40% van het totale energieverbruik en 36% van de gehele CO2-uitstoot in de EU. Hiermee vormt het een belangrijke sector voor renovaties om de uitstoot van broeikasgassen met 55% te verlagen tegen 2030. Dit is in lijn met de Green Deal en de Renovation Wave strategie. De herziene richtlijn voor energieprestaties van gebouwen stelt daarom nieuwe eisen aan zowel bestaande als nieuwe gebouwen om het gebouwenbestand tegen 2050 emissievrij te maken.
Amsterdamse topkantoren zijn (spot)goedkoop in internationaal perspectief. Een vierkante meter in de Nederlandse hoofdstad is drie tot vier keer zo goedkoop als in steden als New York City, Hong Kong, Beijing en London. De kwaliteit van de Amsterdamse meters doet echter niet onder voor die in deze megasteden zo bericht JLL op basis van de jaarlijkse Premium Office Rent Tracker.
Ruim twee jaar is FMHaaglanden bezig geweest met de voorbereidingen voor het project tijdelijke huisvesting Eerste Kamer. Het project zit nu in de laatste fase, de nazorgfase. Een gesprek met Brian van der Maden en Floor Duursma-Keijzer Project- /Programmamanagers bij FMHaaglanden.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.