Logo
  • Nieuws
  • 11 maart 2010

Revolutie in automatiseringsland

Cloud Computing is de nieuwe grensverleggende wijze van omgaan met het fenomeen informatietechnologie.Na de outsourcingshype begin deze eeuw klinkt nu een tweede en waarschijnlijk veel krachtiger reveille voor de sector: Cloud Computing.

Beeld Revolutie in automatiseringsland

De gemiddelde organisatie zit momenteel opgezadeld met zowel een teveel aan hardware als aan software. Wat doe je als IT-beslisser wanneer je het aanbod wordt gedaan uitsluitend te betalen voor systeemkracht en applicatieve features die je daadwerkelijk gebruikt? Wat doe je als een vraag uit de interne organisatie vanuit een IT optiek relatief eenvoudig kan worden getackeld met een standaardapplicatie die via het internet als test, free of charge, te benaderen en voor jou organisatie te parametriseren is? Onderzoek van Heliview Research duidt erop, dat het antwoord van IT-beslissers op deze vragen de IT-sector de komende jaren volledig op haar kop zal zetten.

Ruim 50 procent van de bevraagde IT managers en CIO's van middelgrote en grote organisaties onderschrijft de stelling dat een substantieel deel van de Nederlandse bedrijven en instellingen binnen een periode van tien jaar het overgrote deel van hun applicaties en processing power middels een Cloud oplossing bij derden zal hebben ondergebracht. De acceptatie van een zo’n oplossing zal sneller gaan plaatsvinden binnen organisaties met een jong IT-management. Het blijkt namelijk dat bedrijven met een Cloud oplossing in 60 procent van de waarnemingen een IT-manager heeft die jonger is dan 40 jaar. Daarnaast komt naar voren (en dit hangt blijkbaar nauw samen met leeftijd) dat IT-managers binnen bedrijven met een Cloud oplossing veel vaker lid zijn van een social netwerksite, actief bloggen of zelf een blog beheren en aan deze activiteiten ook veel meer tijd per week besteden dan IT-managers binnen bedrijven zonder Cloud oplossing.

Het gebruik van cloud computing zal snel stijgen. 10 procent van de ondervraagde doelgroep geeft aan momenteel een Cloud oplossingen binnen de organisatie te hebben draaien, maar daarnaast blijkt 34 procent van de bevraagden momenteel serieus te praten over de mogelijkheden die Cloud te bieden heeft en zit nog eens 6 procent in een test / implementatiefase.

De keuzes zullen moeilijk en de uitkomsten helaas niet altijd even voorspelbaar zijn. Maar een ding is duidelijk. Een kop in het zand strategie en de ogen sluiten voor datgene wat Cloud Computing in het huidige IT landschap zal gaan aanrichten is veruit het minst te prefereren besluit. Indien dit daadwerkelijk realiteit zal worden zal de IT sector volledig op haar kop komen staan. Het traditionele model waarbij systemintegrators als partners van de belangrijkste software platforms hun omzet realiseerden zal in die context niet langer houdbaar blijken te zijn. Traditionele software-vendors die niet bereid of in staat zijn een heldere Cloud visie naast hun traditionele, op licentie grondslag gebaseerde businessmodel te plaatsen, zullen een uiterst onzekere toekomst tegemoet gaan.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform