Logo
  • Nieuws
  • 26 juni 2017

Verplichte kost serviceflats ter discussie

Eten wat de pot schaft. Dat is veelal de norm in serviceflats voor senioren die zelfstandig blijven wonen en tegelijkertijd gebruik maken van gemeenschappelijke diensten zoals ontspanning, schoonmaak, receptie en een maaltijdservice. Sinds de maaltijdrel in de Groningse Vondelflat lijkt dit principe ter discussie te staan. Enkele hoogbejaarde bewoners van deze flat accepteerden het verplichte eten niet langer en gingen op eigen houtje maaltijden bestellen.

Beeld Verplichte kost serviceflats ter discussie

Dit leidde tot een hoogoplopend conflict tussen deze bewoners en de Service-stichting achter de Vondelflat. "Verplichte maaltijden in serviceflats, dat is niet meer van deze tijd," zegt Lyda de Haan, teamleider van een serviceflat in Heerenveen op NOS.nl. De flat heeft sinds een paar jaar geen verplichte maaltijdenservice meer. "Je ziet dat bewoners steeds vaker het heft in eigen handen willen nemen. Ze willen bijvoorbeeld zelf kunnen beslissen wat ze eten", vertelt ze.

De Haan verhuurt de keuken nu aan een maaltijdenservice. Dat bedrijf maakt ook eten voor de flatbewoners, maar die zijn niet verplicht om voor zo'n maaltijd te kiezen.

Gebonden aan contracten

Woordvoerder Renée de Vries van ouderenbond Anbo vindt het zorgelijk dat ouderen niet zelf kunnen kiezen wat ze willen eten. "Bewoners van een serviceflat zijn soms veel te veel gebonden aan bepaalde contracten die zij niet zelf kunnen beëindigen," zegt De Vries. "Dat moet niet kunnen. Als bewoners ergens bezwaar tegen willen indienen, moet dat mogelijk zijn."

Om in kaart te brengen om hoeveel serviceflats het gaat, heeft Anbo nu bewoners van serviceflats opgeroepen om contracten toe te sturen als daarin staat dat zij bepaalde zorg niet kunnen veranderen. "Dat moet anders. Maar dat kan alleen als wij voldoende bewijs hebben, vandaar nu deze oproep. Maaltijden in serviceflats zijn zeker nog van deze tijd, maar dan mag je wel verwachten dat het eten van goede kwaliteit is."

Producttips