Logo
  • Nieuws
  • 28 juni 2017
  • Bron: Architectenweb

Eerste Lean ziekenhuis van Nederland staat in Zaandam

Onlangs is het eerste ziekenhuis in Nederland geopend dat is ingericht op basis van Lean principes. In het ontwerp voor het Zaans Medisch Centrum staan de beleving van de patiënt en het voorkomen van verspilling van tijd en ruimte centraal.

Beeld Eerste Lean ziekenhuis van Nederland staat in Zaandam

In het ontwerp van Mecanoo architecten worden vijf zorgprocessen ofwel waardestromen geïdentificeerd (acuut, electief, polikliniek, kliniek en diagnostiek), die ieder hun eigen eisen kennen. De waardestromen spelen in op de verschillen tussen patiënten.

“Waar de toegevoegde waarde voor een acute patiënt snelheid is, daar heeft iemand die naar de kinderafdeling moet juist behoefte aan rust. Door stromen te scheiden, worden fouten voorkomen en is er meer overzicht," aldus projectarchitect Ellen van der Wal in een interview met Architectenweb.

Flexibele facilitaire laag

De poliklinieken en andere publieke functies zijn gesitueerd op de begane grond en eerste verdiepingen. Daarboven bevindt zich een flexibele facilitaire laag, terwijl de bovenste twee verdiepingen zijn ingericht met klinische afdelingen. De poliklinieken en verpleegafdelingen zijn zoveel mogelijk gestandaardiseerd en schakel- en uitwisselbaar, zodat het ziekenhuis flexibel en toekomstbestendig is.

Om de stress voor patiënten te verminderen en hun herstel te bevorderen, speelde de patiëntbeleving een cruciale rol in het ontwerpproces. De ruime lobby over meerdere verdiepingen heeft de uitstraling van een publiek gebouw waarin je je welkom voelt, meldt Mecanoo. Halfronde vides en daklichten, veel hout, frisse kleuren, goede akoestiek en uitzicht op de omgeving moeten zorgen voor een prettige sfeer.

Producttips