Logo
  • Nieuws
  • 18 maart 2019
  • Peter van den Hout

Wat is het verschil tussen facilitair programma- en projectmanagement?

Projectmanager, programmamanager… Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt in organisaties. Onterecht, want ze dienen verschillende doelen. Hoe zit het precies en wat betekent dit voor FM?

Beeld Wat is het verschil tussen facilitair programma- en projectmanagement?

Binnen facilitair management is sprake van een groei van het aantal projecten en programma’s. Niet zelden is een facilitair manager verantwoordelijk voor parallel lopende projecten zoals een organisatiebrede reorganisatie, invoering van Het Nieuwe Werken, kostenreductieprogramma’s, een verbouwing en verbetertrajecten voor klanten. Programmamanagement helpt het overzicht te houden en de onderling samenhang te doorgronden.

“Een project heeft een korte doorlooptijd met heldere doelen,” aldus Bert Vliex, partner bij Forte Solutions. “Programmamanagers moeten het overzicht bewaren over een veelvoud aan projecten met verschillende doelstellingen, die wel allemaal bijdragen aan een overkoepelend hoger doel. De programmamanager is verantwoordelijk voor het afstemmen en prioriteren van deze projecten.”

Ongeplande projecten

In de praktijk moet de programmamanager ook knopen doorhakken over de volgorde en voorrang van projecten. Vliex: “Veel organisaties worden overvallen door een stortvloed aan ongeplande projecten, meestal naar aanleiding van klantvragen. Als programmamanager moet je dan ingrijpen om te voorkomen dat de lange termijndoelstellingen in gevaar komen. Daarvoor met je natuurlijk stevig in je schoenen staan.” 

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform