Logo
  • Nieuws
  • 20 oktober 2020
  • Bron: Nu.nl

Patiënten die bij de dokter komen, hebben vaak werkgerelateerde klachten

Patiënten die met bijvoorbeeld pijn aan hun nek, schouder of rug bij de huisarts komen, wordt vrijwel nooit gevraagd naar wat voor werk ze doen zo blijkt uit het proefschrift van huisarts en wetenschapper De Kock. Hij adviseert dan ook standaard de vraag naar iemands werk op te nemen in de vragenlijst.

Beeld Patiënten die bij de dokter komen, hebben vaak werkgerelateerde klachten

Bijna een op de drie deelnemers aan zijn onderzoek zei dat de klachten te maken hadden met het werk. Uit de codes die de artsen na een bezoek in hun systeem invullen om de klachten te duiden, blijkt echter dat huisartsen daar niet genoeg naar vragen.

Maar ook als je als huisarts weet welk beroep iemand uitoefent is het nog zaak door te vragen. De Kock geeft twee voorbeelden uit zijn eigen praktijk. Zo was er bijvoorbeeld een oudere man die vaak op zijn spreekuur kwam met pijn in zijn nek en schouders. De Kock wist dat hij kraanmachinist was, maar ook dat hij een lastige thuissituatie had. Hij raadde de man meerder malen aan om rust te houden en paracetamol te slikken. Totdat hij bij een zoveelste bezoek een scan liet maken en bleek dat de man neurologische uitval had en direct geopereerd moest worden. Het lag toch aan zijn werk. Kraanmachinisten zitten sterk voorovergeboven, wat de kans op een nekhernia vergroot.

Een ander voorbeeld is een patiënt die vaak longontsteking had. De Kock wist dat hij kok was, maar ook dat hij rookte. Op dat laatste gebied adviseerde hij de man. "Later bleek dat hij veel rook inademde, omdat hij in een grillrestaurant werkte."

Preventie is natuurlijk altijd nog beter. De Kock raad werknemers dan ook aan om klachten met hun bedrijfsarts te bespreken, juist voordat ze verzuimen.

Producttips

Ook interessant

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform