Logo
  • Nieuws
  • 3 november 2017
  • Bron: RICS

Kunstmatige intelligentie gaat FM veranderen

Kunstmatige intelligentie ofwel Artificial Intelligence (AI) krijgt een enorme impact op de gebouwde omgeving en vooral op facility management. Vastgoedprofessionals moeten die ontwikkeling goed begrijpen en omarmen. Doen zij dat niet, dan lopen zij het risico overbodig te worden.

Beeld Kunstmatige intelligentie gaat FM veranderen

Dat blijkt uit het recente publicatie Artificial Intelligence in the Built Environment Insight Paper uitgebracht door RICS in samenwerking met de adviesgroep Artificial Intelligence in Facilities Management. Het rapport beschrijft hoe AI een omwenteling in het vastgoed kan veroorzaken door slimme, efficiënte gebouwen te realiseren vanaf de tekentafel tot aan de bouw. Het benadrukt hoe de sector de laatste AI-toepassingen en ontwikkelingen zoals drones en BIM (Building Information Modelling) kan inzetten om effectiever te plannen en te werken en daarbij de kwaliteit te verbeteren van gebouwen en de gebouwde omgeving.

Volgens het rapport kan AI de gebouwde omgeving en met name FM transformeren, omdat veel werkzaamheden technologiegedreven worden. Daarom is het voor vastgoedprofessionals van belang te begrijpen welke impact AI heeft op hun positie. FM zal door AI veranderen vanwege het arbeidsintensieve en herhalende karakter van veel werkzaamheden. Hierdoor is deze sector een ideale omgeving om werkzaamheden die door mensen worden verricht te automatiseren. Het rapport weegt de voors en tegens af en adviseert hoe met alle veranderingen om te gaan.

Veiliger, sneller en goedkoper

In het rapport worden verschillende facilitaire diensten beschreven waarin AI een belangrijke rol gaat spelen:

  • Robots die maaltijden bereiden en uitserveren;
  • Robotschoonmakers automatische glazenwassers via drones (ook handig voor de beveiliging);
  • Onderhoud van machines door robots en het in 3D uitprinten van onderdelen; apps melden volledig geautomatiseerd gebreken;
  • AI en robots achter de receptie en als helpdeskmedewerker;
  • Sensoren die bezettingsgraad van een gebouw meten worden direct aan AI gekoppeld.

Paul Bagust, RICS Global Property Standards Director, meent dat de sector met name op strategisch niveau kan profiteren van AI. “Veel werkzaamheden kunnen veiliger, sneller en goedkoper worden uitgevoerd. Dit kan het niveau van dienstverlening verhogen en de marges vergroten. AI biedt de mensen die in de sector werken veel kansen. Alle ondernemingen, of ze nu klein zijn of groot, moeten er nu bij stil staan hoe deze nieuwe disruptieve technologie hun rol, de facilitair sector en de gebouwde omgeving kan transformeren. Doen ze dat niet, dan zullen ze snel overbodig worden.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform