Logo
  • Opinie
  • 15 augustus 2016

‘Heel goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling’

Pamela Sedee is Manager Beheer en Facilitair Bedrijf Zuid bij UWV. Ze wilde weten in welke richting het facilitaire vak zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Daarom volgde ze het nieuwe Facility Business Development Program (FBDP) van FMM Academy.

Hoewel ik wel een vooropleiding op het gebied van facility management heb gehad, was het voor mij al weer geruime tijd geleden dat ik me echt had verdiept in het vakgebied. Dit komt ook omdat ik bij UWV jarenlang als manager actief ben geweest in het primaire proces. Toen ik vervolgens overstapte naar een facilitaire functie, merkte ik na een aantal jaar dat ik behoefte kreeg aan meer inhoudelijke kennis om op  strategisch niveau te kunnen opereren. Ook wilde ik meer te weten komen over de richting waarin FM zich in de toekomst gaat bewegen. De thema’s die in het programma aan bod komen spraken me meteen aan en dat geldt ook voor de bijzondere locaties, zoals de Efteling, ANWB en het Nationaal Militair Museum. Ook de korte doorlooptijd  van het programma – 7 modules binnen 3 maanden – heb ik als prettig ervaren.

Zorg dat je zichtbaar bent

Ik heb in de eerste plaats geleerd hoe je als facilitair bedrijf beter kunt laten zien wat je toegevoegde waarde is voor de organisatie. Als je actief bent in het primaire proces, heb je vaak totaal niet in de gaten wat er allemaal voor je wordt gefaciliteerd, daar kan ik zelf over meepraten. Toen ik een facilitaire functie bij UWV ging vervullen, zag ik ineens weer hoe veel er betrekkelijk geruisloos wordt geregeld. Sinds de opleiding geef ik dat ook actief mee aan mijn facilitaire mensen in de regio: zorg dat je zichtbaar bent, zodat de toegevoegde waarde van het facilitair bedrijf ook wordt gevoeld door de eindgebruikers. Wat ik ook heb meegenomen uit de opleiding zijn de mogelijkheden tot samenwerking en de raakvlakken met collega’s van HRM en ICT.

Voor mij was de grootste eyeopener tijdens het Facility Business Development Program dat het antwoord ‘nee’ eigenlijk niet bestaat vanuit FM-oogpunt. Je moet altijd alternatieve oplossingen kunnen bieden aan je klanten. In de ANWB-case werd dit heel goed naar voren gebracht. De eindopdracht kostte me het meeste moeite. Alleen al het bepalen en afbakenen van het onderwerp was erg tijdrovend. Tegelijkertijd was deze verdieping in de materie wel heel goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling als facilitair professional.

Netwerken met vakgenoten uit andere sectoren

Ik ben me er weer van bewust hoe ontzettend breed het facilitaire werkveld is. Van legionella-besmetting tot outsourcingstrategie en van hospitality tot PPS en werkplekinrichting. Je moet het allemaal in meer of mindere mate beheersen. Ook hier bood de opleiding FBDP mij meerwaarde: het netwerken met vakgenoten uit andere sectoren is leerzaam en leuk. De dagen vlogen voorbij en we hingen regelmatig aan de lippen van de sprekers tijdens de verschillende modules!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform