Logo
  • Nieuws
  • 13 september 2016
  • Bron: Deloitte

Facility management in top 5 opleidingen met hoogste automatiseringskans

Maar liefst 286.000 studenten in Nederland volgen momenteel een opleiding voor werk dat de komende jaren waarschijnlijk gaat verdwijnen vanwege robotisering. Voor 42 procent van de huidige mbo-studenten geldt dat zij worden opgeleid voor werk dat over tien tot twintig jaar potentieel niet meer bestaat; in het hbo geldt dit voor 19 procent en in het wo voor 10 procent van de studenten. FM staat zelfs in de top 5 opleidingen met hoogste automatiseringskans!

Beeld Facility management in top 5 opleidingen met hoogste automatiseringskans

In 2014 publiceerde Deloitte een onderzoek naar de impact van robotisering op de arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat in de komende tien tot twintig jaar tussen de 2 en 3 miljoen banen als gevolg van steeds verdergaande automatisering en robotisering zullen verdwijnen. Een groep mensen op wie deze robotiseringstrend een grote impact zal hebben, zijn de werknemers van de toekomst. De studenten die nu de collegebanken bevolken, staan over twee decennia op het hoogtepunt van hun carrière. Maar kunnen zij dan wel het werk verrichten waarvoor zij zijn opgeleid?

Om dit te bepalen heeft Deloitte de uitstroomgegevens van alle mbo-, hbo- en wo-opleidingen in Nederland onderzocht. Het aantal studenten dat daadwerkelijk naar een bepaald type werk uitstroomt – niet noodzakelijkerwijs het werk waarvoor zij zijn opgeleid – is vermenigvuldigd met de kans dat dit type werk in de komende twintig jaar door robotisering verdwijnt.

Geen daling studenten

Een ander beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er geen daling zichtbaar is in het aantal studenten dat opleidingen volgt die opleiden tot kwetsbare beroepen. Zoals de onderstaande figuren laten zien, is het aantal deelnemers in de meest kwetsbare opleidingen de afgelopen vijf jaar niet gewijzigd, laat staan afgenomen.

Binnen de hbo-opleidingen scoort hotel en facility management hoog op de schaal van kwetsbaarheid voor automatisering, terwijl tegelijkertijd het aantal studenten de afgelopen jaren  in de lift zat.

Tot slot valt het op dat de verschillen per opleiding groot zijn. In het mbo varieert het robotiseringsrisico van banen waar de individuele opleidingen toe opleiden tussen 70 en 13 procent, in het hbo tussen de 52 en 3 en in het wo tussen 43 en 3. Een constante is wel dat de beroepen met het grootste robotiseringsriscio op alle drie de niveaus grotendeels vallen in het cluster van accountancy, finance, economie en recht. En ook bijvoorbeeld opleidingen tot secretarieel ondersteuner (mbo), in de landbouw (hbo) en rond bedrijfskunde en HRM (wo) zijn relatief kwetsbaar.

Producttips

Ook interessant

Voorspel de toekomst met analytics
Download de gratis whitepaper

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform