Logo
  • Achtergrond
  • 11 september 2019
  • Albeka

Wat is het belang van een ergonomische werkplek?

Klachten aan je rug, nek of schouders na een dag werken? Een ergonomische kantoorruimte bevordert een goede houding om vermoeidheid en pijnklachten tegen te gaan. Het verhoogt de productiviteit van werknemers en vermindert lichamelijke klachten.
Beeld Wat is het belang van een ergonomische werkplek?

Ergonomische bureaus zijn in hoogte verstelbaar en hebben een bepaalde vorm om te zorgen dat je snel de juiste houding aanneemt. Ergonomische bureaustoelen zorgen dat je comfortabel zit en geen verkeerde houding aanneemt. Denk ook aan verhogingen om alle beeldschermen op ooghoogte te krijgen en voetensteunen om een juiste houding aan te nemen.

Een goede ergonomische bureaustoel is zo in te stellen dat hij goed bij je lichaam past. Na het instellen:

  • Zit je rechtop in de stoel.
  • Wordt je rug goed ondersteund op de plekken waar je de meeste ondersteuning nodig hebt. Een goede rugleuning komt tot schouderhoogte. De steun van uw bureaustoel helpt u om je rug recht te houden en niet in elkaar gezakt te zitten.
  • Staan de armleuningen op de juiste afstand van je lichaam en op de juiste hoogte om ondersteuning te bieden.
  • Staan je hoofd, schouders en heupen in lijn. Balans zorgt voor de minste belasting van uw spieren en gewrichten. Als je heupen, schouders en hoofd in een loodrechte lijn staan zit je het beste in balans. Dit zorgt ervoor dat het gewicht in de bekken zit, zodat je rug- en buikspieren zo min mogelijk worden belast. Met de juiste instelling van de hoogte en diepte van de zitting van uw bureaustoel voorkom je rugklachten door onbalans.
  • Staan je voeten stabiel op de grond, zonder dat je op het puntje van je stoel hoeft te zitten. Dit wordt bepaald door de zithoogte van je stoel. Als je knieën en heupen een rechte hoek hebben, staat je stoel in de juiste zithoogte. Zit je te hoog, dan krijg je onvoldoende steun en komt er veel gewicht op je onderrug. Zit je te laag, dan kantel je automatisch je bekken waardoor je met een kromme rug zit.

Rugklachten ontstaan door een verkeerde werkhouding en een niet passende bureaustoel. Over het algemeen is het zit-bewustzijn bij mensen die op kantoor werken laag te noemen. We denken pas na over goed zitten als het al te laat is en de rugklachten al zijn ontstaan. Een goede ergonomische bureaustoel kan helpen de houding te verbeteren en geeft de juiste ondersteuning waar dat nodig is.

Producttips

Ook interessant

Voorspel de toekomst met analytics
Download de gratis whitepaper

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform