Logo
  • Achtergrond
  • 9 februari 2018
  • Bron Service Futures

Deze 4 megatrends moet u in de gaten houden

Technologische ontwikkeling, commercialisering, individualisering en demografische ontwikkeling. Dat zijn de vier megatrends die FM in de gaten moet houden volgens Jeffrey Scott Saunders, de directeur van het Copenhagen Institute for Futures Studies. Tijdens het IFMA-congres World Workplace Europe ging hij in op de toekomst van FM.
Beeld Deze 4 megatrends moet u in de gaten houden

"Technologie heeft uiteraard een enorme invloed omdat hierdoor het faciliteitenbeheer en de werkmethoden en interactie op de werkplek veranderen," verklaart Saunders. "Tegelijkertijd zien we als gevolg van individualisering, technologische ontwikkeling en de hevige strijd om talent een grotere commercialisering van Facility Management en een overgang naar een belevingseconomie. Dit schept mogelijkheden voor de introductie van volkomen nieuwe diensten."

Demografische ontwikkeling heeft ook enorme invloed. De groeiende wereldbevolking met toenemende migratie en mobiliteit noodzaakt FM tot het ontwikkelen van nieuwe cultuurgerichte of geïndividualiseerde werkplekconcepten. Saunders: "In 2030 zal Europa qua gemiddelde leeftijd de oudste bevolking ter wereld hebben. Voor FM'ers is de kernvraag hoe wij onze werkplekken daarop kunnen voorbereiden. Moet FM zich richten op hoogkwalitatieve ergonomische oplossingen, op het aanbieden van welzijnsdiensten op de werkplek of op de ontwikkeling van een werkomgeving die geschikt is voor meerdere generaties?"

Proactief handelen

Hoe kunnen FM'ers de komende jaren het best inspelen op deze ontwikkelingen? "Zij moeten proactief in plaats van reactief handelen," aldus Saunders. "Als aantrekken van talent bijvoorbeeld een van de strategische speerpunten van een bedrijf is, dan gaat het om het vinden van betere locaties in de stedelijke omgeving en het focussen op betere gebruikerservaringen. Dit helpt het bedrijf bij het aantrekken, integreren, motiveren en behouden van toptalent."

Vanwege de toenemende behoefte aan flexibiliteit bij organisaties moeten FM'ers volgens Saunders ook nagaan hoe zij hun aansprakelijkheid kunnen beperken."Wanneer FM'ers niet flexibel zijn, kunnen zij blijven zitten met activa, langlopende huurcontracten en dergelijke die geen inkomsten genereren maar kosten opleveren. Dus alles draait om proactief in plaats van reactief handelen en meer de nadruk leggen op Facility Management als ondersteunende functie van de strategische doelstellingen van een onderneming."

Producttips

Ook interessant

Space Management Maturity Model
Download de gratis whitepaper

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform