Logo
  • Achtergrond
  • 9 december 2020
  • -

De touch-free toekomst van hygiënische toiletruimtes

De coronacrisis heeft een enorme impact op het werk van facility managers. Enerzijds is het aantal werknemers en bezoekers in de meeste gebouwen enorm afgenomen, anderzijds is de focus op hygiëne, ook in de sanitaire ruimtes, nog nooit zo groot geweest. Het nieuwe ‘Touchfree Toilet’, een onafhankelijk platform met innovatieve oplossingen voor een contactloos toiletbezoek, ondersteunt facility managers en andere professionals bij de inrichting van de meest hygiënische toiletruimte.
Beeld De touch-free toekomst van hygiënische toiletruimtes

Een goede handhygiëne is essentieel bij het voorkomen van infectieziekten. Dat geldt op elke locatie, maar zeker in de sanitaire ruimtes. Uit onderzoek van Harvard University blijkt dat de overdracht van Covid in toiletruimtes kan worden geminimaliseerd door handen te wassen en door de installatie van contactloze kranen, zeepdispensers en deuren. Ook tijdens Interclean 2020, ‘s werelds grootste schoonmaakcongres, was handhygiëne een veelbesproken onderwerp. Daar kwam naar voren dat het wassen en drogen van handen vooral makkelijk en toegankelijk moet zijn en touch-free oplossingen uitkomst kunnen bieden. Touchfree Toilet bevat een uitgebreide selectie van de meest geschikte oplossingen voor een hygiënisch, toegankelijk toiletbezoek.

Touch-free toegang

Dat begint direct bij binnenkomst. Traditionele deurknoppen zijn zogenaamde handcontactpunten of ‘high-touch surfaces’, wat wil zeggen dat ze veelvuldig worden aangeraakt en een relatief groot besmettingsrisico vormen. Over het algemeen passeren toiletbezoekers twee deuren: de toegangsdeur tot de sanitaire ruimte en de deur naar het toilethokje. Beide deuren worden aangeraakt door veel verschillende mensen, van wie een deel vervuilde handen heeft.

Zeker de binnenknop van de buitendeur vormt een risico als mensen hun handen slecht wassen of drogen na een toiletbezoek. Zo kunnen er ziekteverwekkers achterblijven, waardoor er een besmettingshaard kan ontstaan. Uit het meest recente Nationaal Toiletonderzoek blijkt dat 10% van de handgrepen vervuild is. De installatie van sensorgestuurde automatische deuren, met bijvoorbeeld een Magic Switch van Dormakaba, verkleint het aantal handcontactpunten aanzienlijk. Dat draagt bij aan een meer hygiënische toiletruimte en daarmee aan een schoner gebouw.

Toiletgebruik

Toiletten en urinoirs moeten aan een groot aantal eisen voldoen, onder andere op het gebied van hygiëne, onderhoudsvriendelijkheid en veiligheid. Die eisen zijn nog strenger in tijden van corona. Als algemene regel geldt: hoe minder een gebruiker hoeft aan te raken, hoe beter. Geberit, fabrikant van onder andere sensorgestuurde spoelplaten, geeft aan dat de vraag naar touch-free sterk technologie stijgt. Steeds meer bedrijven vervangen de traditionele knop door een bedieningsplaat die zonder aanraking een wc-spoeling activeert.

Ook contactloze urinoirs zijn in opkomst. De gebruiker hoeft geen knop of ander oppervlak meer aan te raken of in te drukken. Dat verkleint de kans op besmetting aanzienlijk. Bovendien gaan de urinoirs zuinig met water om en is de kans op beschadiging minder groot. Touchless urinoirs zijn dus niet alleen de meest hygiënische, maar ook een duurzame keuze.

Wie de toiletruimte geheel touch-free wil inrichten, kan nog een stap verder gaan door zelfreinigende douchewc’s te installeren, zoals een Geberit Aquaclean. Dat klinkt misschien futuristisch, maar Johan Molenbroek, universitair hoofddocent aan de TU Delft, gaat ervan uit dat wc-papier binnenkort tot het verleden behoort.

Hygiënisch handen wassen en drogen

Een touch-free toiletruimte is niet compleet zonder een contactloze oplossing voor het wassen en drogen van de handen. Uit het meest recente Nationaal Toilet Onderzoek blijkt dat 1 op de 4 kranen verontreinigd is. Ook zeepdispensers die aangeraakt of ingedrukt moeten worden, vormen een risico. De combinatie van een sensorgestuurde kraan met touch-free dispenser, zoals de Stern Tubular, maakt de sanitaire ruimte aanzienlijk hygiënischer.

Last, but not least: het vinden van de beste oplossing voor hygiënisch handen drogen is van groot belang. Ziekteverwekkers verspreiden zich namelijk 1000 keer sneller via vochtige handen dan via droge. Vooraanstaande internationale gezondheidsorganisaties, de WHO en CDC, wijzen handdrogers en papier als de meest hygiënische droogmethoden aan. Effectieve jethanddrogers drogen de handen even snel als papier. Daarnaast garanderen moderne jethanddrogers een volledig touch-free droogproces, in tegenstelling tot papieren doekjes.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat elektrische handdrogers met HEPA-filter aan de hoogste hygiëne-eisen voldoen. Het HEPA-filter (‘High-Efficiency Particulate Air’) verwijdert 99,95% van de deeltjes ter grootte van bacteriën uit de lucht. Deze geavanceerde technologie wordt ook gebruikt voor onder andere luchtzuivering in vliegtuigen.

De meest hygiënische manier om handen te wassen en te drogen is uiteindelijk om dit beide direct boven de wasbak te doen. De Dyson Airblade Wash+Dry handdroogkraan laat gebruikers de handen geheel touch-free wassen én drogen. Het restwater wordt gelijk afgevoerd, zodat er geen druppels of ziektekiemen in de prullenbak, de handdoek of op de vloer belanden.

Hoe belangrijk is het?

Onderzoek laat zien dat virussen, waaronder corona, uren tot zelfs dagen kunnen overleven op sommige plekken. Australische wetenschappers toonden aan dat COVID-19 tot 28 dagen kan overleven op bepaalde oppervlakken. Veel langer dan een regulier griepvirus dat maximaal 17 dagen overleeft.

Het is nog te vroeg om te bepalen welke rol besmetting via oppervlakken precies speelt; welk percentage van de infecties wordt veroorzaakt door aanraking en welke materialen het meest vatbaar zijn. We weten al wel dat het beperken van handcontactpunten, zeker in drukbezochte sanitaire ruimtes, een goede strategie is om het risico op besmetting te beperken.

Touchfree Toilet is een onafhankelijk platform gericht op het optimaliseren van toilethygiëne door het toepassen van innovatieve touch-free technologie. Bezoek www.touchfreetoilet.nl of neem contact op via info@touchfreetoilet.nl.

Producttips

Ook interessant

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform