Logo
  • Opinie
  • 5 juli 2017

Wat is dat IoT toch precies?

Dagelijks lees ik in de krant en op het internet over the Internet of Things (IoT). Een hot topic! Vaak wordt wel even kort uitgelegd wat dat nu zo ongeveer is, maar veel diepgang heeft die uitleg dan niet. Dus wat is het IoT precies en wat kan je ermee?

Precies deze vraag beantwoorden IoT-consultants Gilles Robichon en Robert Heerekop in hun boek Mastering the Internet of Things. In wezen is het antwoord simpel. Het IoT is gebaseerd op het idee dat niet alleen pc’s, laptops en tablets maar ook andere objecten  met elkaar verbonden kunnen worden in een netwerk zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Uw smartphone, die met het internet en uw pc kan communiceren, is een goed voorbeeld. Een ander voorbeeld is Alexa, de slimme personal assistant van Amazon, die u kunt gebruiken om uw thermostaat te besturen, een pizza te bestellen of muziek af te spelen. Het typische voorbeeld blijft echter nog altijd de slimme koelkast die via het internet zelfstandig boodschappen voor u bestelt wanneer hij leeg dreigt te raken.

Slimme telefoons, boxen en koelkasten dus. Maar wat zijn precies de mogelijkheden? Robichon en Heerekop stellen dat slechts ons voorstellingsvermogen de grens is. Eigenlijk alles waar een sensor en een zender in past kan deel worden van het IoT. Een slimme teddybeer die niet alleen kan dienen als knuffel, maar tegelijkertijd ook als babyfoon. Om te onderzoeken of uw ideeën reëel en uitvoerbaar zijn stellen de auteurs voor om het bekende Business Canvas Model van Alexander Osterwalder te gebruiken, dat ook even kort wordt uitgelegd. Ook aspecten rond veiligheid en privacy krijgen uitgebreid aandacht in de vorm van interviews met experts. Zo stelt veiligheidsexpert Ronald Prins dat snelle detectie van veiligheidsproblemen binnen het netwerk de nadruk moet hebben, omdat een absolute garantie dat er nooit iemand zal kunnen binnendringen helaas onmogelijk is. En privacy expert Vita Zwaans roept op om uw gebruikers zoveel mogelijk inzicht en inspraak te geven in wat er precies met hun gegevens mag worden gedaan om grote PR-problemen in de toekomst te voorkomen. 

Best practices en valkuilen

Daarnaast bespreken Robichon en Heerekop nog diverse connectiviteitstechnologieën. Wanneer het mobiele telefoonnet gebruiken, wanneer een lokaal netwerk, wanneer kies je voor een van de minder bekende mogelijkheden zoals een LPWAN? Als afsluiter bespreken de auteurs nog enkele best practises en valkuilen. Bijvoorbeeld dat slimme objecten soms kunnen vastlopen en dus opnieuw moeten worden gestart. Als er dan elke keer iemand moet komen om dat handmatig te doen, is dat duur. En als dit voor u nog steeds interessant klinkt, is er een bonus. U krijgt namelijk niet één maar twee boeken, want Heerekops thriller Disrupted is ook toegevoegd. De boeken zijn met elkaar verbonden door middel van een slimme teddybeer, die in Mastering the Internet of Things als lopend voorbeeld dient en in Disrupted het plot drijft.

Zelf heb ik behoorlijk wat geleerd van het lezen van dit boek. Ik vond met name de bespreking van de veiligheidsproblematiek erg inzichtelijk en ik had zelf bijvoorbeeld ook nog nooit van LPWAN gehoord. Als u dus meer over het IoT te weten wilt komen kunt u eens een kijkje nemen in Mastering the Internet of Things.

 

Titel: Mastering the Internet of Things
Auteurs: Gilles Robichon & Robert Heerekop
Uitgeverij: IOTC360
ISBN 9789082634204

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform