Logo
  • Opinie
  • 11 januari 2021

Van kantoortuin naar kantoortuin

De kantoortuin, ook wel landschapstuin genoemd, wordt door de een verafschuwd en door de ander omarmd. Een Duits concept in de jaren 50 ontwikkeld en geëvolueerd tot een veel toegepaste werkomgeving binnen veel bedrijven. In een tijd waar een transitie gaande is van facilitair denken naar menselijk denken en welbevinden en gezondheid speerpunten zijn, krijgt de kantoortuin een vieze bijsmaak.

Van de interne kantoortuin word gezegd dat het destructief is voor de productiviteit, de creativiteit afstompen en de onderlinge communicatie ruïneren. Smaken kunnen veranderen en via deze blog wil ik jullie meenemen om vanuit een ander perspectief naar de kantoortuin te kijken. Ik neem jullie mee naar buiten.

A regular day at the office. De wekker gaat, een mooi voorjaarszonnetje schijnt door de ramen en je werkdag begint om 8:00 uur. Je begint met een lekkere bak koffie en spreekt je collega kort over het weekend. Je neemt plaats in de kantoortuin, belt je eerste klanten en hebt de eerste e-mails beantwoord. Er heerst een bezige atmosfeer (pre-corona) op kantoor en in de tussentijd ben je al meermaals afgeleid en opnieuw de taak begonnen. “Hoe krijg ik mijn to-do list deze ochtend af” denk je nog ? Er moet nog een blog geschreven worden en de creativiteit mist. Tijdens mijn eerste gesprekken per telefoon kwam ik ook al niet lekker in de concentratie. Pffff… another day at the office.

Echte tuin

Ik neem je mee naar de kantoortuin. De kantoortuin buiten wel te verstaan. Je loopt naar buiten, de zon begroet je. Vanuit de vlindertuin, gesitueerd op het dak, loop je via het sedumdak en de ontmoetingsplekken naar de workzone. Gelukkig was er nog een plekje vrij en kon ik deze via de app reserveren voor een uurtje. Afgezonderde buitenplekken waar je heerlijk in rust en omring door de groene gevels, aan die blog kan schrijven. Met die creativiteit komt het wel goed. De vroegbloeiende vaste planten in de circulair gerealiseerde plantenbakken lopen al uit en staan er mooi bij. Dit kan ook niet anders met de technologie van vochtsensoren tegenwoordig.

Fijn, de blog staat op papier. Je denkt nog ‘het hoefde eigenlijk helemaal niet zo lang te duren’. Nog een paar telefoontjes waar je nog niet aan toegekomen bent. Al terugwandelend bel je je eerste klant en via het sedumdak en de vlindertuin loop je de trap af naar beneden. Je bent onderweg naar het Tiny Forest aan de achterkant van het gebouw. Mooi dat zo’n Forest ook nog bijdraagt aan de biodiversiteit, denk je. Je neemt een zit op één van de boomstammen in het Forest en in een ontspannen sfeer verliepen de telefoongesprekken snel en efficiënt. Het kan dus toch, mijn to-do lijst is af en in een kortere tijdsbestek dan ik voorafgaand had gepland.

Welke kantoortuin zouden jullie verkiezen als werkplek? In je achterhoofd houdend dat flexibilisering en diversiteit de komende jaren ‘beslissend’ zijn. Kiezen we voor een kantoortuin met een duurzame uitstraling, imago versterkend en verbindend? Waar concentratie, welzijn , creativiteit, vitaliteit bevorderd worden? Of kiezen we toch voor de geschetste interne kantoortuin met al zijn nadelen ten aanzien van deze zelfde begrippen?

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform