Logo
  • Nieuws
  • 6 augustus 2020
  • Bron: de Volkskrant

Is uw ventilatiesysteem coronaproof?

Afgelopen juni raakten in verpleeghuisafdeling De Tweemaster in Maassluis 17 van de 21 bewoners besmet met covid-19; zes van hen overleden. Hierbij speelde het moderne ventilatiesysteem waarschijnlijk een rol, zo blijkt uit een vertrouwelijke RIVM-rapportage in handen van de Volkskrant. Moet u het ventilatiesysteem in uw gebouw aanpassen om besmettingen te voorkomen?

Beeld Is uw ventilatiesysteem coronaproof?

Niet eerder is verspreiding van het virus via luchtcirculatie zo aannemelijk gemaakt. De getroffen verpleeghuisafdeling beschikt over een energiezuinig ventilatiesysteem dat - om warmteverlies te voorkomen - lucht in één ruimte laat circuleren. Op het gaas van de airco-unit en in de filters van vier ventilatiekasten van de gemeenschappelijke huiskamer in het verpleeghuis werd het virus in hoge waarden aangetroffen. 

Het RIVM heeft de bestaande ventilatierichtlijn eind juli herzien. Daarin staat nu: 'Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn, zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen'. Volgens Tim Beuker van adviesbureau Binnenmilieu komen ventilatiesystemen met permanente recirculatie zoals bij De Tweemaster weinig voor. "De meeste bedrijven gebruiken de recirculatielucht aan het begin van de dag om hun gebouw op temperatuur te krijgen. De rest van de dag komt zeker 80 procent van de lucht van buiten."

Lucht van buiten

De hoeveelheid lucht van buiten is bij de meeste ventilatiesystemen ook gemakkelijk aan te passen, aldus Beuker. Uitzonderingen zijn overigens industrieën waar zeer specifieke eisen worden gesteld aan de temperatuur en luchtvochtigheid, zoals de vleesindustrie of bepaalde laboratoria. Beuker: "Daar zou het heel veel geld kosten om externe lucht aan de eisen te laten voldoen."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform