Logo
  • Nieuws
  • 28 november 2019

Top 15 belangrijkste verbeterpunten kantoor

Medewerkers in Nederland zijn in vergelijking met andere Europese landen het meest tevreden over de werkplek. Daarnaast vindt maar liefst 69% van de werknemers niet het loon, de leidinggevende of leuke collega’s, maar de werkplek de belangrijkste factor om bij een bedrijf te blijven of voor een bedrijf te kiezen. Investeren in de werkplek kan daarmee het verschil maken in de strijd om talent. Ook loont het om werknemers inspraak te geven over de (inrichting van de) werkplek; medewerkers met meer zeggenschap zijn structureel meer tevreden over de werkplek.

Beeld Top 15 belangrijkste verbeterpunten kantoor

Dit blijkt uit het laatste ‘What Workers Want – the Netherlands’ onderzoeksrapport van Savills.

Nederlands kantoorpersoneel geeft de werkplek gemiddeld een 7, gevolgd door Noorwegen (6,8) en Polen (6,8). Medewerkers in het Verenigd Koninkrijk (6,3) en Frankrijk (6,2) zijn het minst tevreden. Nederlandse kantoren krijgen niet alleen het hoogste rapportcijfer. Ook is slechts 4% van de Nederlanders ontevreden, waar dit aandeel in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld boven de 12% ligt.

Ruimte voor verbetering

Medewerkers geven de veranderprioriteit aan de werkplek zelf. ‘De werkplek’ is onderverdeeld in drie categorieën: de locatie (goed voor 13%), de reisduur naar het werk (18%) en het exterieur en de inrichting van het kantoor zelf (maar liefst 37%). In de top 15 van belangrijkste verbeterpunten hebben opvallend genoeg de eerste 11 aspecten betrekking op het kantoor zelf, en niet op de reistijd naar en de locatie van een kantoor.

Figuur 1: Top 15 belangrijkste verbeterpunten op basis van de discrepantie tussen de verwachting en daadwerkelijke prestatie van een aspect, in combinatie met het belang dat aan het verbeterpunt wordt gehecht.

Wat vinden medewerkers écht belangrijk?

Van alle aspecten vinden medewerkers goede basisfaciliteiten het belangrijkst. Zo vindt 84% een goede ‘luchtkwaliteit’ essentieel, gevolgd door de temperatuur met 83% en de netheid op kantoor en de Wifi kwaliteit met 80%. Verrassend is dat deze aspecten lang niet altijd als voldoende worden beoordeeld; slechts 49% van het kantoorpersoneel is bijvoorbeeld tevreden over de temperatuur en de luchtkwaliteit.

Extra services in een kantoor zijn niet het belangrijkste, maar dragen wel sterk bij aan de tevredenheid van mensen. Vooral gratis horecavoorzieningen op kantoor en de aanwezigheid van een fitnessruimte presteren minder goed (13,7% en 13,1%) ten opzichte van de verwachtingen die medewerkers hebben.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform