Logo
  • Opinie
  • 25 september 2014

Laat uw beveiligingsexpert met u meedenken

Waarom zou je een expert inhuren als je het zelf beter weet? Dat is een goede vraag. Een tweede goede vraag is dan: “Waaróm denk je dat je het beter weet?”

Elk vakgebied kent experts, mensen die dagelijks met het bijltje hakken en die door te werken met veel verschillende klanten en leveranciers heel goed weten wat een adequate oplossing is voor een probleem. Natuurlijk is het niet anders binnen de beveiligingssector. Daar zijn veel experts actief die kunnen helpen om hoofdpijnvraagstukken op te lossen, zodat u hier niet van wakker hoeft te liggen.

Beperkte vraagstelling is beperkte oplossing

Veel van die expertise wordt echter teniet gedaan doordat de vraag aan de expert te beperkt wordt opgesteld. Zo kennen we allemaal de verzoeken in de trant van: “Ons pand moet elke dag om 08.00 uur geopend worden en om 17.00 uur weer gesloten”, of “Ik zoek een scherpe aanbieding voor 10.000 manuren bewaking”, of “Gelieve een CCTV-systeem met 8 camera’s te leveren, dataopslag op een DVR graag”. Maar dergelijke verzoeken zorgen slechts voor een deeloplossing. Met een ander soort vraagstelling zou er een geheel ander type gesprek plaatsvinden. En uit dat gesprek zou een betere oplossing voortkomen, die beter geïntegreerd is in uw bedrijfsproces, en waarschijnlijk meerdere problemen waar u mee kampt in een keer oplost.
Een mooi voorbeeld kwam ik een paar maanden geleden tegen. De vraag was heel specifiek: “Lever ons 750 camera’s met verschillende specificaties die op verschillende geografische locaties moeten worden opgehangen. Plus lever ons de komende 10 jaar de onderdelen die nodig zijn om deze camera’s te repareren.”  In deze vraag werd er voorbij gegaan aan de echte probleemvraag, de behoefte waarin voorzien moest worden en werden wij (en veel andere leveranciers) beperkt in onze creatief vermogen om de klant volledig te ontzorgen.
Het is mijn overtuiging dat de vraag van een klant zou moeten gaan over het probleem dat moet worden opgelost en het eindresultaat dat men uiteindelijk wil bereiken. Het zou beter zijn geweest wanneer de vraag als volgt zou zijn opgesteld: "Lever mij voor de komende 10 jaar beelden vanuit de volgende locaties. De beelden moeten direct beschikbaar zijn en moeten 3 jaar bewaard blijven. Tot slot moeten de beelden te distribueren zijn naar de volgende apparaten waarop we ze kunnen uitkijken.” Op dit moment gaat het niet meer alleen over een camera, maar gaat het over een resultaat dat behaald moet worden; beschikbaarheid van beeld op specifieke locaties voor een bepaalde periode.

Creatief efficiënt beveiligen

Bij deze manier van werken nemen wij als experts de verantwoordelijkheid voor het bereiken van de doelstelling. De creatieve manier waarop we dat doen kunt u aan de beveiligingsbranche overlaten: Wij zorgen dat het werkt, dat de kwaliteit goed blijft, en maken de afweging of we uw systeem de komende jaren van onderdelen zullen voorzien, of dat we de camera’s beter kunnen vervangen door nieuwere modellen, omdat dat uiteindelijk goedkoper is dan 10 jaar lang onderdelen bewaren.
Met een vraagstelling waarin het eindresultaat benoemd wordt kunnen beveiligingsexperts pas echt een passende oplossing bieden voor de (anders vaak verborgen) achterliggende problemen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform