Logo
  • Nieuws
  • 14 december 2020

Kantoormedewerkers bereid in toekomst te switchen van thuiswerkdag(en) om piekbezetting te voorkomen

Hoe gaat het kantoor veranderen na de coronacrisis? Dat is de centrale vraag in de tool op thuiswerkfactor.nl. Een van de bevindingen is dat men bereidwillig is om flexibeler om te gaan met thuiswerkdagen zodat de pieken in de bezetting gespreid worden.

Beeld Kantoormedewerkers bereid in toekomst te switchen van thuiswerkdag(en) om piekbezetting te voorkomen

Hoe moet het kantoor aangepast worden aan de nieuwe werkelijkheid? Hoeveel collega’s zullen weer terugkeren naar kantoor wanneer de Covid-19 crisis voorbij is of als 1,5 meterregel opgeheven wordt? Wat moet het kantoor vooral bieden? Een rustige werkplek, een ontmoetingsplek of een mix daarvan. En zeker niet onbelangrijk: welke invloed heeft dit op de omvang – en dus de kosten – van het kantoor? Om hier inzicht in te krijgen heeft Solved een tool ontwikkeld. De afgelopen tijd hebben zo’n 650 mensen de tool op thuiswerkfactor.nl ingevuld.

Piekbezetting

Het antwoord op de vraag of als thuiswerken wordt gestimuleerd en gefaciliteerd, men met minder meters af kan, hangt af van de momenten waarop medewerkers naar kantoor komen, de zogenaamde gelijktijdigheidsfactor.
De antwoorden in de tool laten zien dat (zoals verwacht) ook in de toekomst de algemene piek op de dinsdag en de donderdag zit.

De verwachte piekbezetting van de groep respondenten is 60% en de gemiddelde bezetting 48%. Dit zou in theorie dus betekenen dat u 40% te veel kantoorruimte in gebruik heeft en deze kosten (huur, servicekosten, energie, schoonmaak) kunt besparen. Daar tegenover zult u moeten investeren in de kantoorruimte die u aanhoudt om de medewerkers optimaal te kunnen faciliteren in de werkzaamheden die zij wél op kantoor willen doen.

Flexibel

Een extra efficiencyslag bij het verminderen van vierkante meters is alleen mogelijk als de pieken in de bezetting gespreid worden. Een van de vragen in de tool is dan ook: ‘Bent u bereid om uw vrije en/of thuiswerkdag te verplaatsen als dit zorgt voor efficiency in het kantoor?’ Het resultaat was verrassend aldus Olivier van Gool van Solved. “De bereidwilligheid lijkt groot, het merendeel wil in ieder geval het gesprek hierover aangaan. Dat is het aardige van deze tool. Alle lagen van het bedrijfsleven hebben de tool ingevuld en hieruit is gebleken dat meer mensen zich flexibel opstellen dan dat we in eerste instantie hadden verwacht. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het gemiddelde wel vertekent: tussen organisaties onderling zien we hier grote verschillen. Iets dus om goed na te gaan voordat gelijk van onze positieve uitslag uitgegaan wordt.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform