Logo
  • Nieuws
  • 3 juni 2022
  • Bron: FNV

IKEA gaat facility services uitbesteden

IKEA NL heeft bekendgemaakt dat er een reorganisatie wordt doorgevoerd. Onder de werknaam FST - Facility Services Transformation - wordt het werk van 35 medewerkers uitbesteed zo meldt FNV.

Beeld IKEA gaat facility services uitbesteden

Omdat IKEA global een kostenreductie van 15% op facilitaire diensten wil doorvoeren, gaat IKEA NL (een deel van) de operational services uitbesteden aldus de vakbond. IKEA NL maakte bekend in onderhandeling te zijn met externe partijen over de overname van Facility Management (FM).

Daarnaast worden de keukenschoonmaak, de werkzaamheden in de spoelkeuken en het aanvullen van de shopping tools uitbesteed. Aangezien het hier om deeltaken gaat verwacht IKEA geen boventalligheid bij Food en CR zo meldt FNV.

Geen overgang van onderneming?

Het werk van FM wordt overgebracht naar een externe partij. De IKEA co-workers blijven echter bij IKEA en moeten onder toepassing van het sociaal plan op zoek naar ander werk binnen of buiten IKEA. IKEA NL stelt dat hier geen sprake is van overgang van onderneming. Bij overgang van onderneming worden werknemers wettelijk beschermd, waardoor zij automatisch met behoud van alle rechten en plichten het werk volgen naar de externe partij. FNV heeft IKEA om een nadere onderbouwing van dit standpunt gevraagd.

Uitbesteden is kortetermijnpolitiek

De vakbond is kritisch op uitbesteden: "Het uitbesteden van werkzaamheden is vaak kortetermijnpolitiek. Vaak genoeg zien we dat partijen na verloop van tijd besluiten om het werk weer in te besteden omdat zij de werkzaamheden zelf veel goedkoper kunnen doen en bovendien intern veel kortere lijntjes hebben. IKEA-medewerkers kennen de installaties bij IKEA. Een nieuwe partij zal de werkzaamheden moeten doen zonder de kennis van de IKEA-installaties. Zij zijn langer bezig en bovendien moeten zij voor iedere klus naar IKEA toe."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform