Logo
  • Nieuws
  • 29 april 2019
  • Bron: Sodexo

Bezorgrobot neemt zelf de lift op kantoor

Nederland heeft een Europese primeur: een robot die in een kantooromgeving actief is en zelf ook via de lift naar andere verdiepingen kan. Het is een bezorgrobot die Sodexo inzet in het kantoor van hun klant Aegon in Den Haag.

Beeld Bezorgrobot neemt zelf de lift op kantoor

De Sodexo bezorgrobot Relay brengt bijvoorbeeld broodjes en drankjes van het restaurant naar de vergaderzaal op een andere verdieping. Het gaat om een experiment. “We hebben in Nederland al eerder geëxperimenteerd met robots, maar dit is de eerste keer dat het gaat om een bezorgrobot die zelf ook draadloos de lift kan bedienen," aldus Michael van der Meer, Sodexo’s Innovation Manager. Walther Huyzen, Aegon’s Manager Facilitair Bedrijf:“Bij Aegon passen we volop innovatie toe als het gaat om het ontwikkelen van diensten en producten voor klanten. Ook het Facilitair Bedrijf omarmt initiatieven van onze partners, waaronder Sodexo."

De bezorgrobot Relay is een intelligent apparaat op wielen. De liftknop indrukken kan hij niet. Daarom ging Sodexo met de liftleverancier Otis om tafel om te bespreken wat er mogelijk was. Samen bedachten ze de oplossing om de robot draadloos te laten communiceren met de lift. Is hij op de plek van bestemming, dan moet iemand wel even de deur voor hem opendoen.

Ten koste van fte's?

“Dat robots werk uit handen nemen en daardoor FTE’s besparen, is een aanname,”zegt Michael van der Meer. “Robots kunnen mensen nog steeds niet één op één vervangen. Een voorbeeld: we hebben in ons hoofdkantoor in Parijs een test gedaan met een receptierobot. Dat moet wel bij je organisatie passen. Tech-bedrijven zijn geïnteresseerd, maar andere klanten hebben liever echt persoonlijk contact. Toch kan zo’n robot handig zijn, bijvoorbeeld om repeterend of zwaar werk uit handen te nemen zoals het aanvullen van de voorraad kantoorartikelen. De receptioniste houdt dan meer tijd over voor het menselijke aspect van haar baan. Ook Relay moet zijn toegevoegde waarde nog bewijzen, maar de technologische ontwikkelingen gaan zo hard dat niet meedoen geen optie is.”

In onderstaande video is te zien hoe de bezorgrobot aan het werk is bij Aegon.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform