Logo
  • Nieuws
  • 19 maart 2020
  • Bron: Bouwstenen voor sociaal

Achterstallig gebouwonderhoud inhalen vanwege lage bezetting?

Door de lage kantoorbezetting kan het een goed moment zijn om juist nu achterstallig gebouwonderhoud te (laten) verrichten. Dit geldt met name ook voor binnen-onderhoud in bijvoorbeeld schoolgebouwen. En hoe zit het eigenlijk met de betaling van huur?

Beeld Achterstallig gebouwonderhoud inhalen vanwege lage bezetting?

Bouw- en onderhoudswerkzaamheden gaan meestal gewoon door. Sommige gemeenten proberen het zelfs naar voren te halen nu de accommodaties toch gesloten zijn, aldus een artikel op Bouwstenen voor sociaal. Soms is dat op verzoek van de aannemer, omdat deze bijvoorbeeld nu al te weinig werk heeft. Per geval wordt afgewogen of het verstandig is het werk door te laten gaan.

Voor gebouwen die in principe open blijven wordt gekeken of delen van het gebouw gesloten kunnen worden, de verwarming uit kan en de schoonmaak opgeschort. Ook de klimaatinstallaties vragen aandacht. Wout van Blitterswijk, gemeente Nieuwegein: ”Misschien voor alle vakmensen een open deur, maar om het risico op luchtweginfecties te verkleinen moet je ook wat aan de instelling van je installatie doen. Daar waar nog sprake is van recirculatie zou ik dat op 100% buitenlucht zetten.”

Uitstel huurbetaling?

Tussen verhuurder en huurder kunnen onderling afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld om de huur van april later dit jaar te betalen. Er zijn ook gemeenten die uitstel voor drie maanden overwegen met een terugbetalingsregeling van 12 maanden. Anderen hanteren het standpunt dat ondernemers in eerste instantie gebruik moeten maken van de compensatie-regelingen die de Rijksoverheid biedt. 

Voor maatschappelijke organisaties wordt een andere beleidslijn gehanteerd. De liquiditeitspositie van deze organisaties is vaak gering en ze zijn in veel gevallen afhankelijk van gemeentelijke subsidie. Voor de beslissing over de huur-inning bij deze organisaties vindt afstemming plaats tussen de beleids- en vastgoedafdeling van gemeenten.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform