Logo
  • Achtergrond
  • 24 oktober 2018
  • Francisca van Dijk

Top 5 maintenance gadgets

In ons dagelijks leven hebben we te maken met steeds slimmere hulpmiddelen. De smart watch en smartphone zijn niet meer weg te denken. Ook u zult ervaring hebben met technologieën die uw leven een stuk makkelijker maken. De technologie die we in onze vrije tijd gebruiken biedt veel mogelijkheden. Ze zijn vaak afgeleid van uitvindingen die uit de industrie komen. Maar waar we thuis zo gemakkelijk alle nieuwe ontwikkelingen omarmen, staan we er zakelijk gezien soms toch wat meer onzeker tegenover.
Beeld Top 5 maintenance gadgets

Graag laten we u de top 5 gadgets zien die uw leven als maintenance manager een stuk aangenamer gaan maken. Gadgets die stuk voor stuk goed toe te passen zijn in uw organisatie en u helpen bij het nóg beter uitvoeren van uw werk.

1. De smartphone 

Dankzij de vele mogelijkheden van de smartphone zijn er veel minder verschillende apparaten nodig. Niet alleen kunt u er mee bellen. Ook uw e-mail is snel toegankelijk. En wat denkt u van het snel kunnen signaleren én vastleggen van een (bijna)-storing of een (bijna)-ongeval? Dankzij de camera op diezelfde smartphone is dit geen probleem. Met behulp van de vele apps die er te krijgen zijn is er altijd een mobiele oplossing voor de systemen die normaal gesproken alleen maar via de computer te bereiken waren. Het is een ontzettende open deur, maar de smartphone staat met stip op nummer 1. Een heus kantoor in uw broekzak.

2. Augmented Reality

Augmented Reality (AR) zorgt ervoor dat technische medewerkers altijd met de juiste informatie het veld in gaan. Dankzij een virtuele projectie van de werkelijkheid wordt bijvoorbeeld uitgelegd welke onderdelen er allemaal in een installatie zitten. AR kan ook uitgebreide en stapsgewijze werkinstructies geven. Bijvoorbeeld over het smeren van onderdelen. Minder ervaren medewerkers kunnen op die manier toch complexe onderhoudsactiviteiten uitvoeren. Komt de monteur er toch niet uit, dan kan de helpdesk op het hoofdkantoor live meekijken en instructies geven. AR kan worden weergegeven op een tablet of met een AR-bril.

3. Virtual Reality

Virtual Reality (VR) is de weergave van installaties in een virtuele realiteit. Dichtbij een draaiende machine komen is in de virtuele realiteit geen probleem. Dit helpt bij het beter begrijpen van de werking van een machine en de verschillende onderdelen. Ook komt het de veiligheid ten goede. Technische medewerkers leren nieuwe technieken snel kennen in VR, zonder daarvoor fysiek bij een stilstaande machine te staan. Ook is het met VR mogelijk om te kijken hoe nieuwe machines in een productielijn passen en of er bijvoorbeeld genoeg ruimte over blijft om langs de machines te lopen. 

4. 3D-printing

Dankzij de 3D-printer heeft u de mogelijkheid om kleine onderdelen te printen. Dit is ideaal als er bijvoorbeeld een tijdelijk onderdeel nodig is voor een spoedreparatie. Onderdelen worden meestal in kunststof geprint. Maar ook metaal is mogelijk. Het voordeel van een 3D-printer is dat een onderdeel snel beschikbaar is. Lange levertijden kunt u hiermee vermijden. En een goede kans dat u ook een lagere voorraad in het magazijn kunt aanhouden!

5. Drones

Met behulp van drones kan de maintenance manager inspecties uitvoeren op bijvoorbeeld grote hoogtes, over lange afstanden of in gevaarlijke gebieden. Dankzij de inzet van drones met camera’s kan er eenvoudig een (voor)inspectie plaatsvinden. Voordat bepaald wordt of het noodzakelijk is voor monteurs om ter plaatse te zijn. Drones kunnen uitgerust zijn met gewone camera’s, maar ook met infraroodcamera’s, beeldsensoren en warmtemeters.

Ultimo Software Solutions bv is een van origine Nederlands bedrijf, dat zich sinds 1988 toelegt op het ontwikkelen, verkopen en ondersteunen van software voor het doelmatig beheer van bedrijfsmiddelen en -processen. Dagelijks wordt er met een team van meer dan 150 personen gewerkt aan de standaard business software voor Facility, Maintenance, IT Service, Fleet & Infra Asset Management. De producten worden door meer dan 1500 organisaties in meerdere landen en in vele uiteenlopende branches gebruikt. Naast de hoofdvestiging in Nederland is de organisatie ook gevestigd in de buurlanden Duitsland en België.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform