Logo
  • Nieuws
  • 28 september 2018
  • Bron: Rijksvastgoedbedrijf Beeld: Corné Bastiaansen

Unieke samenwerking Haagse overheidsgebouwen: uiterlijk in 2040 klimaatneutraal

Uiterlijk in 2040 zijn de belangrijkste overheidsgebouwen in het centrumgebied van Den Haag klimaatneutraal. Dat is het doel van de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag. 

Beeld Unieke samenwerking Haagse overheidsgebouwen: uiterlijk in 2040 klimaatneutraal

De gebiedsgerichte aanpak in EnergieRijk Den Haag is bijzonder aldus de initiatiefnemers. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: "We gaan niet één enkel gebouw verduurzamen, maar hanteren slimme gebiedsgerichte aanpak waarbij we tientallen gebouwen gezamenlijk vergroenen. Die versnelling is nodig om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren."

De wens tot samenwerking binnen EnergieRijk Den Haag is uniek. Niet eerder werkten drie bestuurslagen op deze schaal samen met publieke en private partners aan de stedelijke energietransitie. Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Jeannette Baljeu: "Met deze samenwerking ontstaat ook massa voor het ontwikkelen en opschalen van innovatieve oplossingen. Zo komen er nieuwe methoden en technologie beschikbaar en leren publieke en private partners hoe ze gezamenlijk kunnen bijdragen aan de energietransitie."

Ondertekenaars van de Green Citydeal zijn het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en andere organisaties als de SER, de Politie, de Raad voor de rechtspraak, diverse Hoge Colleges van Staat en de private partijen BAM Bouw en Vastgoed, de Facilicom Groep en Safire.

Uitdagend en inspirerend

Naast uniek is de Green Citydeal bovendien uitdagend en inspirerend aldus de initiatiefnemers. Niet alleen zijn deze gebouwen uiterlijk in 2040 klimaatneutraal, maar er wordt ook een aanpak ontwikkeld die in andere stedelijke gebieden toepasbaar is. Wethouder Liesbeth van Tongeren van Den Haag: "Energie-efficiency en schone energie zijn essentieel voor de toekomst van onze steden. Voor deze opgave zijn bewoners, ondernemers en bestuurlijke partners nodig die de handen ineenslaan, samen kunnen we zoveel meer."

Waar gaat het om?

  • Belangrijkste overheidsgebouwen in het centrum van Den Haag waaronder Provinciehuis Zuid-Holland, Stadhuis Den Haag en verschillende ministeries.
  • > 1 mln  m2 Bruto Vloeroppervlak.
  • > 65.000 GJ per jaar besparen.
  • Klimaatneutraal in 2040.
  • Ontwikkelen van een schaalbare en repeteerbare (gebiedsgerichte) 'samenwerkings-infrastructuur' waar ook ander vastgoed (woningen/utiliteit) op kan aansluiten.

Lees ook: Eerste gerenoveerde Paris-proof gebouw van Nederland staat in Alkmaar

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform