Logo
  • Nieuws
  • 25 augustus 2020
  • Selina Roskam RVO
  • Bron: CFP Green Buildings

Snelle maatregelen leiden in 2021 niet meer tot een groen energielabel

Op 1 januari 2021 wordt er een nieuwe methodiek gehanteerd voor het berekenen van de energieprestatie van gebouwen. Dit is de NTA 8800, gebaseerd op normen uit Europa. Het berekenen van de energieprestatie kun je vooraf doen, in het geval van nieuwbouw, maar ook achteraf, in de bestaande bouw, om het energielabel te berekenen.

Beeld Snelle maatregelen leiden in 2021 niet meer tot een groen energielabel

De energieprestatie van een gebouw bestaat uit drie indicatoren: EP1, EP2 en EP3. 

EP1 = maximale energiebehoefte – de energie die je nodig hebt om een gebouw te verwarmen en te koelen en kijkt ook naar hoe goed je gebouw geïsoleerd is. Dit getal is een theoretisch getal met de grootheid kWh/m2.jaar.
EP2 = primair fossiel energieverbruik – de optelsom van alle energie die je nodig hebt om een gebouw te gebruiken, dus ook met verlichting, warm tapwater, ventilatie, maar waar je de duurzame energie weer vanaf mag trekken. Ook dit is een theoretisch getal in de grootheid kWh/m2.jaar, maar komt het dichtst bij een werkelijke waarde (wat er door de meter gaat).
EP3 = aandeel hernieuwbare energie – het aandeel duurzaam opgewekte energie in verhouding tot alle energie die nodig is om een gebouw te gebruiken (EP2 dus). En dit is een percentage.

Bekijk op de site van RVO de precieze formuleringen.

Van energieprestatie naar energielabel

Op het nieuwe energielabel ga je bovenstaande indicatoren terugvinden. En wat natuurlijk blijft bestaan, is een lijst met maatregelen die je nog kunt nemen in je gebouw. Die staan nu ook al op de achterzijde. Maar welk label erop wordt geplakt, is afhankelijk van EP2. En zoals je misschien leest in bovenstaande beschrijving, is er een verband tussen EP1, EP2 en EP3.
En hier zit het grote verschil tussen het huidige en het nieuwe energielabel. Waar het nu relatief eenvoudig is om met bijv. zonnepanelen je energielabel te “upgraden”, wordt dat bij het nieuwe energielabel ingewikkelder. En ook andere slimme trucjes, zoals energiezuinige verlichting, kunnen wellicht niet zo goed uitpakken als je niet ook naar de isolatie hebt gekeken.

NTA 8800 goed doordachte methodiek

Bovenstaande doet misschien vermoeden dat het makkelijke materie is, maar de NTA 8800 is een goed doordachte methodiek die gedetailleerder werkt dan de oude methodiek (o.b.v. NEN7120). En we weten dat het altijd maatwerk is in de utiliteitsbouw, dus kan het per geval ook nog verschillen.

Welk label krijg ik dan?

De teksten van de nieuwe wetgeving zijn nog niet definitief, maar de internetconsultatie geeft wel een richting. Voor kantoren ziet het er (waarschijnlijk dus) zo uit: 

Lees verder via CFP Green Buildings

Selina Roskam is kennismakelaar Duurzame Utiliteitsbouw bij RVO Nederland.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform